Начало Актуално Близо 1500 деца се обучават по метода Монтесори в Пловдив

Близо 1500 деца се обучават по метода Монтесори в Пловдив

Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

Монтесори (5)

За пета поредна година Община Пловдив продължава да бъде лидер във въвеждането на Монтесори педагогиката в общинските учебни заведения. Пловдив е първата община в България, в която обучението по метода е въведено в публичните детски градини.

Към настоящия момент са обхванати близо 1500 деца, в това число:

- В детските градини – 44 групи или 1 251 деца

- В училища – 6 паралелки и 1 подготвителна група или 138 деца

- В детски ясли – 3 групи или 73 деца

Всички Монтесори групи и паралелки могат да бъдат намерени на двата сайта на Община Пловдив за прием в детските градини и в първи клас: https://priem.plovdiv.bg/ и http://dz-priem.plovdiv.bg/

Монтесори се прилага успешно в четири училища в Пловдив, сред които СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Екзарх Антим I“, СУ „Св. Седмочисленици“ и СУ „Константин Величков“.

Осем са общинските детски градини, които също работят по алтернативната система. Това са „Майчина грижа“, „Мирослава“, „Велимира“, „Мир“, „Буратино“, „Марица“, „Малина“ и „Малкият принц“.  В Община Пловдив Монтесори педагогиката се прилага и в детска ясла „100 усмивки“, а към общността предстои присъединяването и на ДЯ „Палечка“.

„Въвеждането на Монтесори обучението е важна част от общинските политики за подкрепа на образователната система. Много съм горд с учителите и директорите на учебни заведения, които решиха да въведат Монтесори педагогиката и не се страхуват да променят изцяло ежедневния си начин на работа и преподаване“, коментира зам.-кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов.

По думите му от ранна детска възраст децата са различни и имат нужда от индивидуално внимание – и вкъщи и в класната стая, и точно на това ни учи Мария Монтесори.

До настоящия момент по програмата са обучени общо 186 педагози, като 153 от тях са преминали курс „Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа в детската градина“, а 33 учители – „Монтесори класна стая – основни дейности, подходи и практики в ученическа възраст 1-4 клас“. Обученията са осъществени по съвместна програма на Община Пловдив и Нов български университет.

Монтесори педагогиката е една от най-ефективните и популярни методики в света. С нейното прилагане се дава възможност на децата да бъдат по-самостоятелни в ежедневието и в образователния процес от ранна детска възраст.

 

Повече информация за метода Монтесори и прилагането му в Пловдив:

Община Пловдив стартира проекта Монтесори през учебната 2016 – 2017 г. От въвеждането на метода в Пловдив досега са обхванати близо 1800 деца, на които се преподава по Монтесори педагогика в детските градини, и 139 деца в начален етап на основно образование. Родителите, удовлетворени от обучителните програми в детските градини, са 1 116.

Методът започва да се развива в първия Дом на децата (Casa dei bambini) в Рим през 1907 г. Въведен е от световноизвестната днес италианска лекарка и педагожка Мария Монтесори. Основните принципи на Монтесори са самостоятелността и личният избор на детето, не се позволява то да бъде принудено да върши нещо против волята му. Уважава се личното пространство на детето, а проблемите се разрешават с разговори. В Монтесори групите и паралелките се говори тихо и спокойно. За правилното възпитание на децата по метода са формулирани редица базови правила, които се спазват и с помощта на тях децата се учат на по-голяма самостоятелност и същевременно – дисциплина. Чрез Монтесори педагогиката децата развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, критическо мислене и умения за оптимално разпределение на времето.

Монтесори обучението е алтернатива на традиционните образователни практики и  отговор на потребностите на динамичната среда на живот. То е широко прилагано в цял свят /98 страни/. Най- убедително са залегнали идеите му в Скандинавските държави, Австралия, Африка, Индия, Китай, САЩ, Канада. Днес по света има над 20 000 Монтесори училища. Детските градини Монтесори в света са също няколко хиляди.

 

3,650 total views, no views today