Начало Актуално Близо 2000 нови дървета обогатиха зелената система на Пловдив

Близо 2000 нови дървета обогатиха зелената система на Пловдив

zalesqvane_1 zalesqvane_2

21.12.2021 

10 нови чинара по крайбрежната алея на бул. „Марица-юг“ и 5 ясена в зеленото пространство на ул. „Захари Стоянов“ засади при поредната залесителна акция екип на „Градини и паркове“ заедно с директора на общинското предприятие Веселин Козарев.

„За поредна година в Пловдив са засадени близо 2000 нови дървета. Около 1300 от тях са собствено производство. Останалите са от дарения благодарение усилията на общината и районните кметове да привлекат фирми и граждани като съмишленици  на идеята за по-зелен град“, коментира Козарев.

Новозасадените дървета са предимно местни видове. Сред широколистните преобладават чинари, липи, явори, ясени, рустифини, а сред иглолистните – ели, борове, кипариси. В разсадника се отглеждат и различни видове декоративни дръвчета и храсти, които също виреят добре при специфичните пловдивски климатични условия.

По думите на директора експертите на предприятието съвместно с районните еколози още отсега планират къде и какви дървета да се засаждат напролет. Според Козарев от „Градини и паркове“ разчитат и на експертизата на Съюза на ландшафтните архитекти.

2,065 total views, no views today