Начало Пловдив днес БОГАТА ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ОЧАКВА ПЛОВДИВЧАНИ И ГОСТИТЕ НА ГРАДА ЗА КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ

БОГАТА ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ОЧАКВА ПЛОВДИВЧАНИ И ГОСТИТЕ НА ГРАДА ЗА КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ

zarya3

ОБЩИНА ПЛОВДИВ има удоволствието да Ви покани на площад „Стефан Стамболов“ да посрещнем заедно предстоящите Коледни празници и Новата 2020 година!

Предстоящи събития, които Община Пловдив организира на площад „Стефан Стамболов“:

На 23.12.2019, понеделник, от 17:00 ч., пл. „Ст. Стамболов“ открита сцена, Празничен Коледен концерт на Студентска формация „Жарава“.
Студентска Музикална Формация „Жарава“ е представителна към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Съставът е от студенти, изучаващи специалност „Музика и Поп и джаз“ към Педагогическия факултет на ПУ. Техен художествен ръководител и ментор е прославеният български музикант Владимир Величков.
Студентите на Пловдивския университет от специалност „Музика“ сформираха първата университетска група преди няколко години и оттогава многократно оглавяват световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада, която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като „Жарава“ е под №1 в глобалната класация вече няколко пъти.
Формацията носи името „Жарава“ и обединява съвременната музика с българския фолклор по лек и елегантен начин, така че да подтикне младото поколение да се върне обратно към корените си. С изпълненията си момчетата и момичетата съчетават фънк, джаз, поп с български фолклорни инструменти и гласове. Кавал, тъпан, клавир, гайда и барабани обогатяват модерната музика, а гласовете на трите певици ще ви накарат да настръхнете.
Магията на българския фолклор пленява българи и чужденци от столетия. Той е част от визитната картичка на България пред света, а мотиви от различни песни, са използвани от редица известни музиканти от цял свят в техни произведения. По този начин, фолклорът преживява нещо като ренесанс и става разпознаваем и харесван от по-широка аудитория, към която се присъединяват и много млади хора. Те започват да търсят информация за музиката, постоянно откриват нови групи, посещават концертите им. Откриват цял един нов свят, изпълнен с традиции и неподправена красота. (Владимир Величков)

На 24.12.2019, вторник, от 12:00 ч., пл. „Ст.Стамболов“ открита сцена, Празничен Коледен концерт на Женски народен хор „Боряна“.
Женски народен хор „БОРЯНА“ е една от най-новите вокални формации в България, която изпълнява автентичен и обработен фолклор. Неин основател е младият преподавател и докторант в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Николай Гурбанов. Преди дни съставът записа своя първи самостоятелен албум в студиото на Радио Пловдив, който беше представен на специален концерт на 9 декември в радиото. Репертоарът на хор „Боряна“ се състои от многогласни творби (6-8 гласа) на световно признати композитори, като Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Филип Кутев, Кирил Стефанов.
По покана на министъра на културата на Архангелска област – Северна Русия, женски народен хор „Боряна“ представи България и българския фолклор с турне на територията на област Архангелск. Там в рамките на три дни изнесоха няколко концерта, представяйки красотата на българския автентичен и обработен фолклор.
Пловдивският хор с крехката си история е спечелил доверието на културните дейци и управници в Руската федерация. Поканата, която съставът получава, е адресирана до Министерството на културата у нас. Това е изключително рядко явление, особено що се отнася до българското фолклорно хорово изкуство. Хорът е изграден от дипломирани и опитни професионални изпълнители. Една част от тях са хабилитирани (доценти и професори) преподаватели в АМТИИ.
Хор „Боряна“ работи и по още едно предизвикателство, реализация на звукозаписи на филмова музика, с бандата „Капико“ от Турция и виртуозния кавалджия Батухан Айдън.
Освен преподавателска дейност, основателят Николай Гурбанов от седем години развива и обществена дейност, подпомагайки млади фолклорни таланти, чрез създадения от него Български национален младежки фолклорен съюз и наложилият се конкурс „Орфееви таланти“. Като композитор Гурбанов има написани над 50 творби и повече от 100 аранжименти на народни песни и инструментали. Издал е 5 музикални албума.

На 25.12. 2019, сряда, 12:00 ч., пл. „Ст. Стамболов“ открита сцена, Празничен Коледен концерт на Биг Бенд Пловдив и Арт Войс Център
Биг бенд “Пловдив” е създаден през 1999 г. От самото начало в състава му са известните инструменталисти от групата “Бели, зелени, червени”- една от най-успешните джаз-формации от близкото минало.
Оркестърът е традиционен музикален домакин на церемонията по връчването на наградите “Пловдив”, с които се удостояват ярки постижения в областта на културата и изкуството. Активната дейност включва и редица фестивални участия – Банско (2001,2002 и 2005) , както и почти всички джаз-форуми у нас.
Репертоарът на бенда е изключително широк – от класически джаз до съвременни латино и поп парчета. Почти всички пиеси са аранжирани от Николай Гешев – диригент на състава. Завършил Академията за музикално и танцово изкуство в родния си град, той е едновременно и тромбонист, и диригент. В творческата биография на Биг бенд „Пловдив“ впечатляват съвместните проекти с Камелия Тодорова, Васил Петров, Петър Салчев и др. известни имена в жанра.
Сдружение „Арт Войс Център“ е създадено през 2014 г. Основната му цел е да обучава млади таланти по рок, поп и джаз пеене. Негов основател и главен вокален педагог е Румяна Иванова. За три години Центърът се превръща в най-добрата музикална школа в Пловдив и сред първите в страната. Признанията за упоритата работа на Румяна и децата не закъсняват. Множеството награди и отличия, които джаз дарованията печелят на десетки национални и международни конкурси, са повод както за гордост, така и стимул за нови музикални предизвикателства.
В концерта ще участват: Мирослава Тодорова, Деница Караславова, Ивана Муцкова, Андреана Бакалова и звездичките от „Шоуто на Слави“ – Ели, Вики и Ивайла и малките певци от вокалните формации на Арт Войс център..

На 26.12.2019, четвъртък, от 17:00 ч., пл. „Ст. Стамболов“ открита сцена, Празничен Коледен концерт на група „Мистик“.
Симона, Ангелина, Благовеста, Верджиния и Цвета: накратко група Мистик!
Пловдивчанките съчетават в амбициозен проект струнни инструменти и модерно по темперамент звучене. Програмата на Мистик е в стил поп и балканска музика, съчетани с нови аранжименти и вокални интерпретации.

На 31.12.19 от 22:00 ч. до 02:00 ч. на 01.01.20 г., пл. „Ст. Стамболов“ открита сцена, Официална градска церемония по изпращането на 2019 г., концерт на Innerglow, Дует Ритон, Ансамбъл Тракия, СкандаУ.

22:00 Innerglow
Тодор Ковачев – вокали, клавири
Петър Желев – китара
Матей Христосков – ударни
Innerglow е електронна поп/рок група, която залага на авторска музика с множество алтърнатив, денс и фънк елементи.
Още в първите две години от своето съществуване, групата издаде песните “After You” и “Rising Sun”, изнесе множество концерти в някои от най-големите клубове и на някои от най-значимите фестивали в България, сподели сцената за общи изяви с изпълнители като “Остава”, “Hayes & Y”, „Jeremy?“, “Jin Monic”, “Nu/Ance”, “Taking Heed”, VICK. През януари 2019 групата издаде своя трети сингъл „Chained In Love“ с видеоклип, създаден от режисьора Николай Драганов. Песента получи множество позитивни реакции от публиката и прекара общо пет седмици на първо място в класацията на Българското национално радио – БНР Топ 20.

22:45 ДУЕТ РИТОН
„Ритон“ е български дует за попмузика с повече от 40 годишна кариера, като най-популярните им песни са „Джалма“, „Елате ни на гости“, „Накъдето ми видят очите“, „Някога, но не сега“, „Дон Кихот и Дулсинея“, „Изповед“,“Болка от любов“,“Сърце зад 3 врати“, „Прегърни ме“ и други. Всичко започва през 1975 г. Катя Михайлова и Здравко Желязков следват в Българската държавна консерватория. От там се оформят като дует и като двойка.
През лятото след първи курс, решават още като студенти да се явят поотделно, като солисти на изпит пред Държавна комисия по категоризиране на изпълнителите (без категоризация, никой певец по това време не може да работи професионално). Получават най-високата възможна: „1-ва солистична“ и естествено полудяват от щастие! Първо предизвикателство, първи успех!
Един от най-важните фактори, характеризиращ същността на дует Ритон, е силно изразената национална идентичност в цялостното им творчество. 100% от репертоара на дуета през всичките 35 години е създаден от български автори.

23:30 Ансамбъл „Тракия“
Фолклорен Ансамбъл “Тракия” е създаден през 1974 година. Той съхранява и развива народното песенно и музикално-танцово богатство от всички фолклорни области на страната. Представя и разкрива в почти автентичен вид или в съвременни музикални и танцови интерпретации истински бисери на народното творчество. Ансамбълът се отличава със своя неповторим стил на авторство и оригиналност.
Творческият облик на “Тракия” е създаден и се развива от най-големите автори в областта на фолклора като проф. Кирил Дженев, доц. Стефан Мутафчиев, проф. Николай Кауфман, проф. Николай Стойков, К. Колев и много други. Директор и главен художествен ръководител на ФА “Тракия” е проф. д-р Даниела Дженева.
За 45 години Ансамбълът е изнесъл хиляди концерти във всички краища на България, подпомагайки държавните институции в множество значими форуми. Участвали са в международни прояви в 48 страни. Носители са на всички възможни награди в сферата на културата.

23: 50 Излъчване на речта на Президента на РБ

00:15 СкандаУ
Всички фенове и почитатели на Тото и Лъчо от една от най-популярните български групи – „СкандаУ“ ще имат възможността да станат част от едно незабравимо музикално преживяване, с начален час 00.15 часа.
За последните две година момчетата бяха обявени два пъти за група на годината на Годишните музикални награди на БГ радио, две поредни години Група на годината на Българските Хип-хоп награди – 359 Hip Hop Awards, а „Чужди усмивки“ стана песен на 2018. The 1 Lifestyle Awards също отличи „СкандаУ“ като група на 2018, а „Чужди усмивки “ като балада на годината. Доказателство за успехите им са и стотиците хиляди фенове и абонати на каналите им в социалните мрежи. От началото на 2018 година досега, „СкандаУ“, които сами продуцират музиката си, добавиха много нови песни към репертоара си, всяка една от тях доказала се като безспорен хит. „Без да пие“, „Кокайна“, „Чужди усмивки“, „Хайвера“, „Катран“ и най-новата „НО!“ ще са само част от програмата, която подготвят СкандаУните момчета.
Съвсем наскоро, любимците на българската публика Лъчо и Тото от „СкандаУ“ препълниха столичната зала „Арена Армеец“ и пловдивската „Колодрум“.

Водещи в Новогодишната нощ ще са Симеон Колев и Богдана Трифонова – радио водещи от сутрешния блок „Стартер“ на Б

38,307 total views, no views today