Начало Младежки дейности Ваня Плачкова грабна приза Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив за 2014 г.

Ваня Плачкова грабна приза Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив за 2014 г.

mlad_predpriemach2014_27012015 (10)Ваня Милкова Плачкова е големият победител в VI-то поредно издание на конкурса „Най-добър млад предприемач на град Пловдив за 2014 година, организиран и реализиран от Община Пловдив, Дирекция „Спорт и младежки дейности“. След оценяване на два етапа – презентация и защита, бизнес планът за „Разработване на нови лабораторни установки по физика, предназначени за висшето и средно образование, както и изготвянето на видеоръководство и компютърен модел на поляриметър“ бе класиран от 15-членното жури на престижното първо място. Носителката на приза Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив за 2014 год. Ваня Плачкова получи чек на стойност 7 000 лева и предметни награди, осигурени от Община Пловдив, Областен Информационен център Пловдив, Фондация Пловдив 2019, „Рефан“ България ЕООД и „Издателска къща „Хермес“ ООД. Наградите връчиха г-н Георги Титюков – кмет на район „Централен“ и г-жа Петя Енева – регионален директор за Южна България на Пощенска банка.

„Природните и техническите науки не се заучават, нужни са експерименти“, категорична бе Плачкова. Тя обяви, че предстои реализирането на нови разработки, 3 от които ще предостави безвъзмездно на три пловдивски училища.

Победителката бе наградена и със една от специалните награди, осигурени спонсорите на младежката предприемаческа инициатива, а именно безплатен езиков курс по немски език в Международен образователен център „Леонардо да Винчи“. Наградата връчи лично г-жа Анна Славчева мениджър на центъра и член на журито, оценявало бизнес плановете.

Второ място завоюваха 3 възпитаници на Национална търговска гимназия Пловдив, в лицето на Стоянка Талатинова. Чекът и предметните награди връчиха г-н Александър Държиков – зам.-кмет „Обществен ред и транспорт“ и инж. Димитър Кацарски – зам.-кмет „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции“. „Наградният фонд в размер на 4 000 лева, които Община Пловдив ни връчва, ще бъде началният капитал, с който ще стартира бизнеса ни, свързан с производство на градински и цветарски продукти в мини капсули“, съобщи развълнуваната ученичка. „Предстои да закупим материали и да се захванем за работа“, допълни тя. Фирма „Сийд“ ще произвежда капсули от почвено торфена смес с поставени в тях различни видове семена и луковици на цветя. Стоянка Талатинова бе наградена и с чек от 500 лева, паричен награден фонд за най-младите участници в конкурса от Колежа по икономика и администрация Пловдив. Наградата връчи помощник-ректорът и гл. асистент във висшето учебно заведение Иван Петров. Младият 3 членен екип, разработил бизнес плана получи специална награда и от Национален алианс за работа с доброволци – Консултация, менторство и подкрепа на бизнес идеята при реализацията й. Призът бе връчен лично от г-жа Ренета Венева – председател на управителния съвет на НАРД.

Идеите, класирани от 15 членното жури на двете трети места и получили чекове на стойност от по 2 000 лева са „Разкриване на танцово студио Ж.М.“ Създаване на студио, което под един покрив, по едно и също време, да предоставя възможност на посетителите да танцуват разнообразни стилове музика с автор Мануела Манoва и „Организиране и провеждането на обучения и атракции, интелектуални забавления, ролеви игри, средновековни, военни, курсове по оцеляване, забавно прекарване на свободното време на открито с физическа активност“ с автор Георги Влайков. Наградите връчиха съответно г-н Ральо Ралев – кмет на район „Северен“ и г-н Николай Чунчуков – кмет на район „Източен“ и г-н Стефан Стоянов – зам.-кмет „Култура, образование, туризъм и иновации, развитие и европейски политики“, г-н Костадин Димитров – кмет на район „Тракия“,.

Мануела Манова получи още една награда от спонсорите – радиореклама за популяризиране на бизнеса си във веригата радиа на Communicrp group. Наградата връчи  г-жа Весела Матеева, регионален директор на Communicrp group.

На церемонията по награждаване на участниците и победителите в конкурса, която се проведе в Новотел Пловдив, бяха връчени още специални награди на автори на бизнес планове. Сред тях са Кристиян Смиленов за бизнес плана си – „Мобилна платформа за безплатно известяване“ – пакет радиоизлъчвания в радиата на Communicrp group, Даниела Пашкулева  – „Студио за опаковане на подаръци“ – 500 лева от КИА-Пловдив като най-млад участник, Радослав Цоков – „Туристически пътувания  с обща цена за хора със специфични потребности“ – специална награда ваучер на стойност 150 лева за закупуване на стоки по избор в Технополис от Областен информационен център Пловдив и публикуване на бизнес плановете на избрани участници в реферираното студентско професионално списание на Европейски колеж по икономика и управление – Наука и Бизнес. Ас. Яна Янкова от ЕКИУ Пловдив съобщи избраните бизнес планове и авторите им. Това са:

Николай Викиев – Виртуална пробна на фолклорни костюми по дизайн на клиентите;

Стоян Тошев – Онлайн магазин и магазин на дребно за био козметика „Биотела“;

Иван Стефанов – Създаване на организация  за исторически възстановки

Васил Златев – Туроператорска фирма, популяризираща тракийското наследство у нас

Юлия Ружина – Туроператорска фирма, организираща групови екскурзии за френски граждани

Добромира Янева – Консултантски услуги и посредничество

Бизнес плановете на четиримата наградени с първа, втора и двете трети места, също ще намерят място на страниците на изданието на Колежа.

В VI-то издание на конкурса Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив 2014 бизнес планове представиха рекордните 42 кандидати на възраст между 19 и 34 години. И тази година всеки бъдещ млад предприемач има възможността сам да представи и защити своята идея пред 15-членно жури, доминирано от външни експерти, академични преподаватели, представители на студентските съвети, журналисти и представители на общинската администрация, които оцениха работите на участниците в два етапа. След първия кръг до финала достигнаха най-добрите 13 идеи за бизнес. Бизнес плановете бяха оценявани според няколко основни критерия – реализъм на представените идеи и възможността за реализация, степента на обществена значимост и полезността за пловдивчани, уменията и квалификациите на управленския екип, както и предложената финансова информация

В програмата на церемонията по награждаване участие взеха Фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ при СОУ „Любен Каравелов“, талантливи ученици от СОУ „Екзарх Антим I”, които изпълниха модерен танц (техен ръководител е Анастасия Чочева, спечелила втора награда и 4 000 лева в конкурса през 2010 год. основала своя школа по модерни танци – „Ненси денс“, която в момента осигурява работа на 6 хореографи, преподаващи на повече от 300 деца от пловдивските училища), Александра Бобчева, момичетата от група „Компакт войсес“ и Ваня Златева.

Всички участници в конкурса за Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив за 2014 год. получиха предметни награди от спонсорите на събитието, сред които Община Пловдив, Областен информационен център Пловдив, Фондация Пловдив 2019, Издателска къща „Хермес“, Рефан България.

Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив стартира през 2009 год. До момента участие в общинската инициатива са взели близо 160 младежи на възраст между 18 и 34 години. През изминалите 5 години община Пловдив е раздала парични награди на стойност 75 000 лева на автори на бизнес планове, които са печелили първа, втора и двете трети награди в конкурса.

12,847 total views, no views today