Начало Пловдив днес Вестник „Марица“ стартира кампанията „Богатствата на Южна България: Манастирите“

Вестник „Марица“ стартира кампанията „Богатствата на Южна България: Манастирите“

“Достойна кампания, която обръща внимание на обществото към очарованието на българските огнища на духовността. Прави ги видими за обществото. Показва, че духовните ценности на вярата са живи. Във време на трудности българският народ винаги е търсил и намирал упование в религията си, Българската православна църква играе важна роля в живота ни. Популяризирането на нейните съкровища е важно и в контекста на кандидатурата на Пловдив да бъде културна столица на Европа през 2019 г. Защото чрез изложбата и кампанията богатствата ни ще достигнат до много повече хора. Така ще помогнем на туризма, ще подтикнем пловдивчани и гостите на града да посетят тези места с идеята да се увеличи чуждестранният интерес към културните ценности в нашия регион.”каза зам.-кмет на град Пловдив г-н Стефан Стоянов на пресконференцията по повод откриване на кампанията.

Целта на тази благотворителна акция на „Марица“ е опазването на културното наследство и ценностите на родината. Акцентът е върху 19-те манастира в Пловдивска епархия – съкровищниците на православния свят, опазили българщината през вековете, съхранили славата на възрожденските майстори, пренесли за поколенията посланията на зографите.

Пловдивчани и гостите на града ще видят някои манастири за първи път, защото 9 от избраните свети места не са обект на туристическо внимание и интерес и не са толкова масово посещавани от поклонници, както другите 10. На сайта www.marica.bg всеки може да гласува за избран от него манастир. Открита е набирателна сметка, в която всеки може да даде своето дарение за святото място, което е грабнало сърцето му.

13,023 total views, no views today