Начало Събития Виенски оркестър открива фестивала „Австрийски музикални седмици“. Ден по-късно, на 6 април, от 19:00 часа, свири в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“

Виенски оркестър открива фестивала „Австрийски музикални седмици“. Ден по-късно, на 6 април, от 19:00 часа, свири в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“

PlakatiPlovdivPRINT-01Австрийските музикални седмици в България ще се проведат за 20-ти пореден път от 5 април до 13 май 2016 г. Фестивалът се организира от Посолството на Австрия, като през изминалата 2015 г., Пловдив се включи за четвърти  път  в проекта с два концерта, съвместно с Държавна опера Пловдив и австрийски солисти.

По повод 20-ия юбилей, през настоящата година за първи път е поканен за концерти оркестър от Австрия. Виенският камерен оркестър ще свири на откриването на фестивала в София, след което ще изнесе концерти в Пловдив и Бургас.

Виенски камерен оркестър е основан през 1946 г. През своята 70 годишна концертна дейност оркестърът се е утвърдил като един от водещите камерни оркестри в музикалния свят. Първият главен диригент на оркестъра Карло Дзеки, дългогодишният ръководител Филип Антремон, както и редовната съвместна работа с гост диригенти като Йехуди Менухин и Шандор Вег допринасят за стила и облика на оркестъра.

Под ръководството на настоящия главен диригент Щефан Владар Виенски камерен оркестър продължава да затвърждава международния си авторитет.

Виенски камерен оркестър има многобройни изяви в родната Виена, където наред със собствен концертен цикъл в Концертхаус оркестърът свири и в Музикферайн и Театър на р. Виена. Концертните турнета на всички континенти се посрещат с много висока оценка от публиката.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2016 година. Финансовата подкрепа от страна на Община Пловдив е в размер на 2500 лв.

За фестивала:

„През 1996 г. Австрийското посолство организира по инициатива на пианистката Мария Червенлиева концерти с австрийска музика в гр. Пловдив. През следващата година освен в Пловдив, концерти се провеждат и в София. Интересът на публиката към поредицата от концерти нараства и за няколко години те прерастват в Дни на австрийската музика, а концерти има вече и в други градове в България. В концертите участват многобройни изтъкнати солисти и диригенти от Австрия, които заедно с български оркестри и музиканти представят австрийското музикално творчество – от класиката до съвременни произведения, чиито автори често лично присъстват на премиерните изпълнения на техни творби.

От 2006 г., фестивалът е наречен Австрийски музикални седмици и е най-големият културен проект, организиран от Австрийското посолство. В рамките на досегашните 19 издания на фестивала са организирани над 200 концерта в 15 града в България: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Пазарджик, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Шумен, Добрич,

Кюстендил, Перник, Видин.

Започна продажбата на билети – в мрежата на Ивентим и на билетната каса на пл. „Ст. Стамболов“ пред Общината. Цената на билетите е символична – 5лв.

ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР

6 април, 19:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“ Пловдив

Програма

Волфганг Амадеус Моцарт

Дивертименто в ре мажор, KV 136

Allegro

Andante

Presto

Произведенията с развлекателна музика, които Волфганг Амадеус Моцарт композира по различни поводи по поръчка срещу заплащане, дълго време са били подценявани и омаловажавани като качество – в сравнение с другите произведения на гениалния композитор. Всъщност се е забравял фактът, че за композиторите, които не са били постоянно назначени като дворцови музиканти или от някой епископ, приемането на поръчки за композиции е било единствената възможност за осигуряване на някакъв доход.

Наред с „Малка нощна музика“ – най-известната и най-често изпълнявана развлекателна музика  от Моцарт, Дивертименто в ре мажор, KV 136 е сред композициите за камерен оркестър, които се радват на особена популярност сред публиката. Моцарт композира това произведение на 16 години, във времето между второто и третото пътуване до Италия, така че италианското влияние е особено осезателно в тази композиция.


Паул Хертел

Три пиеси „В емиграция“, Oп. 51 / 16-12-13

Край & Начало (oп. 51/16)

Спомен (oп. 51/12)

Хотел Метропол – Москва (oп. 51/13)

Три фрагмента от дълга поредица асоциации с отминали емоции.

Концепцията: Музиканти се срещат пред една полусрутена барака за концерт на открито. Музиката, която дълго е съхранявана в телата, се разпада и се смесва наново. Казват, че всеки от нас би трябвало да се отдалечи само няколко километра от обичайната си среда и вече е чужденец, емигрант.

Защо тогава не искаме да разберем, де помогнем? Защо ли?!


Йоханес Брамс

Струнен секстет № 1 в си бемол мажор, оп. 18

Обработка за струнен оркестър (Гюнтер Пихлер)

Allegro ma non troppo

Tema con varizioni. Andante, ma moderato

Scherzo. Allegro molto

Rondo. Poco allegretto e grazioso

Йоханес Брамс е на 26 години, когато започва да пише Струнния секстет оп. 18. Шест години преди това той се запознава с унгарския цигулар Едуард Хофман, наречен Ремени, с когото предприема концертно турне из Долна Саксония. В Хановер се среща с известния цигулар Йозеф Йоахим, който го представя на Клара и Роберт Шуман. Шуман веднага разпознава изключителния талант на младия композитор и публикува станалата впоследствие известна статия „Нови пътища“ в „Ново списание за музиката“, в която характеризира Брамс като очакваното ново явление. Той се застъпва за него пред издателство Брайткопф & Хертел, което започва да публикува композициите на Брамс.

Премиерата на Струнен секстет № 1 се е състояла на 20 октомври 1860 г. в Хановер.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

11,719 total views, no views today