Начало Актуално Вики Алмазиду и заместник-кметът Пламен Панов обсъдиха на кафе провеждането на едно специално събитие в памет на Маестро Милчо Левиев

Вики Алмазиду и заместник-кметът Пламен Панов обсъдиха на кафе провеждането на едно специално събитие в памет на Маестро Милчо Левиев

снимка за спомен

Вики Алмазиду, музата на Милчо Левиев, с която Маестрото живя и твoри дълги години, посети община Пловдив по покана на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. На чаша кафе в кабинета на заместник-кмета в Дома на културата, двамата говориха дълго за Милчо, за живота му, за музиката и разбира се – за Пловдив. Любовта на Милчо Левиев към родния град е родила многобройни случки, свързани с известни световни музикaнти, кoитo нe ca чувaли зa Бългaрия, нo знaят зa Плoвдив oт разказите на Маестрото.

Вики Алмазиду е вокален феномен на Балканите. Получила своето музикално образование в Държавната музикална академия в София, Университет “Св. Св.Кирил и Методий“ във Велико Търново и  Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив. Kато дъщеря на гръцки емигранти у нея се свързват колоритите на българското и гръцкото музикално изкуство. Джазът, който трудно мислим без импровизацията, развива у Вики усет и вкус към синкретизъм. Изключителната ѝ топлота и отдаденост съвсем естествено я довеждат до преподаването. Вики Алмазиду създава първия клас по джаз пеене в Гърция  преди 35 години към „Съвременна консерватория“  в Солун, където и живее.  В житейски и професионален план, от 2002 Вики се свързва със световно известния български джазмен Милчо Левиев. Плод на тяхната връзка са фестивали, концерти, албуми и майсторски класове.

Вики Алмазиду е работила и записвала с Милчо Левиев, Били Кобъм, Питър Ърскин, Глен Ферис, Аирто Морейра, Чико Фрийман, Крейг Бейли, Грегори Симадопулос, Дейвид Мъри, Йотис Кьорцоглу, Валери Костов, Олег Чали, Антони Дончев, Теодосий Спасов, Петър Салчев, Франсиско Мела, Лакис Цимкас, Макис Стефанидис, Г. Контрафурис, Г. Икономидис, А. Спанидис, Д. Каландцис, Велислав Стоянов, Михайл Йосифов.

От 2006 г. Вики Алмазиду и Милчо Левиев провеждат Лятна музикална джаз академия в Нов български университет. След смъртта на Маестро Левиев, Вики продължава мисията му да среща младите музиканти със стандартите на джаза.

По време на срещата, Вики Алмазиду и Пламен Панов обсъдиха идеята за осъществяване на едно много специално музикално събитие в края на годината, което ще бъде посветено на паметта на Милчо Левиев. То ще бъде организирано изцяло с подкрепата на община Пловдив. Продължават и прекрасните концерти, организирани от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“, от програмата на  фестивала „Камерна сцена-Пловдив“, който години наред се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града.

В края на срещата, Вики Алмазиду подари на Пламен Панов дискове с музиката на Милчо Левиев. Същият комплект тя изпрати с поздрави и на Кмета Здравко Димитров. Заместник-кметът ѝ подари луксозен албум на Пловдив, а след това двамата си направиха снимки за спомен от срещата.

4,717 total views, no views today