Начало Актуално Вили Стоянов и „Just Bossa” представят в Цар Симеоновата градина музикалното наследство на големия български композитор Йосиф Цанков

Вили Стоянов и „Just Bossa” представят в Цар Симеоновата градина музикалното наследство на големия български композитор Йосиф Цанков

2 5

7 9

28.09.2022 

Концертът с вход свободен е част от програмата на Фестивала за улични изкуства 6Fest

 

Фестивалът за улични изкуства 6Fest започна вчера със запомнящ се концерт на Иво Димчев в Bee Bop Café. Хореограф, танцьор, режисьор, певец, Иво Димчев не престана да твори и да изнася концерти дори в месеците на пандемията от COVID-19 по различен и алтернативен начин, присъщ за цялостното му творчество – онлайн и в домашни условия. Фестивалът ще продължи до 1 октомври 2022 г. със събития на Сахат тепе, Стария град, Капана, Главната и Цар Симеоновата градина. Входът за всички събития е свободен. Изданието е част от Културния календар на Пловдив и се провежда с подкрепата на Община Пловдив и Национален фонд „Култура“. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022.

Във втория ден на фестивала – 28 септември, от 18:00 ч,. Виенският павилион в Цар Симеоновата градина ще посрещне „Just Bossa”. Тромбонистът Велислав (Вили) Стоянов ще представи за първи път в Пловдив инициативата си да вдъхне нов живот на музикалното наследство на големия български композитор и негов дядо Йосиф Цанков.

На 29 септември (четвъртък) ни очакват два дамски концерта, а мястото е Данов хълм (Сахат тепе), точно под Часовниковата кула. От 18:00 ч. фестивалът започва с Миленита - поп и джаз певица, която има и телевизионни и кино роли. Веднага след нея, от 19:00 ч. е участието на Мила Роберт - актриса и певица.

6Fest посвещава 30 септември на групите, а мястото е сцена “Ядрото” в Капана. В 18:00 ч. фестивалът започва с Le’Push. Иван Лазаров и Момчил Атанасов свирят заедно още от училище. На 6Fest ще бъдат заедно с известния на пловдивската публика перкусионист Боян Тодоров (Пуфи) и ще представят акустично своята музика. В 19:00 ч. на сцената излиза група “Таралеща”. Димитър (Митко) Таралежков е български режисьор и музикант, бард. Част е от независимата режисьорска група „Бидон филм“, заедно с Олег Константинов и Никола Бошнаков. Но Таралежков е и поет с китара. Първоначално изпълнява песните си самостоятелно, а в момента концертира заедно с групата си “Таралеща”.

Най-много събития на 6Fest ще се случат на 1 октомври, Световен ден на музиката. На Лапидариума на ул. “Витоша” в Стария град от 11:00 ч. бароковият ансамбъл “Collegium Ritornello” ще изнесе класически концерт със забравени и рядко изпълнявани автори и произведения от епохата на Барока. “Collegium Ritornello” е основан през 2019 г. и включва настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ “Добрин Петков” – Пловдив.

В програмата си на 1 октомври 6Fest включва и няколко парадни прояви, традиционна част от уличния фестивал през годините. В 17:00 ч. от площад “Централен” по Главната в посока Джумая ще тръгне парадът на музиканти и мажоретки от Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” – Велинград, част от Народно читалище „Отец Паисий – 1893”. Пловдивският цирков артист и музикант Дарио Табаков с артистичен псевдоним Dario Bulgario ще направи дефиле-концерт на кокили от 18:00 ч. по ул. Райко Даскалов в участъка от Джумая Джамия до подлеза при бул. “Шести септември”. В последното събитие от 6Fest посетителите на Капана между 19 и 20 ч. ще станат свидетели на изненадващи джаз флашмобове с участието на Венелин Георгиев,  Иван Мелин и Ценко Мелин от Марица брас бенд. Запомнящо се е участието им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 г. в италианския град Матера.

Повече актуална информация може да следите във Facebook събитието 6Fest Plovdiv 2022 XII – Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/964484468284293 .

2,567 total views, no views today