Начало Актуално Вихра Григорова открива изложба „Прозорци към водата“ в галерия „Възраждане“ в Деня на жената – 8 март

Вихра Григорова открива изложба „Прозорци към водата“ в галерия „Възраждане“ в Деня на жената – 8 март

Nebeto_plamna_40_50 Otrajenia_40_40

07.03.2022

Точно на празника 8 март 2022 г., в 18:00 ч. галерия „Възраждане“ открива изложба - живопис „Прозорци към водата“ на Вихра Григорова. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, както и на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици - до 28 март.

Картините на Вихра Григорова са като живописни поеми за вечността, от вечността. Водата, която е вездесъща в платната, осмисля Началото, осмисля основни човешки копнежи по неизразимото, недостижимото. Тук, веднага се вместват и небесните простори, другият основен компонент в творбите. Вихра рисува драматизма, нежността, поетичността и целия реквизит от чувства, които се пробуждат у нас, когато вдигнем взор нагоре или потопим очи във водата. Живописта на авторката ни очарова, разтваря сетивата ни за недоизказаното, което само един качествен автор може да осмисли и претвори върху платната. Елате, и се оставете да бъдете приобщени към себе си и към другите чрез красотата и магичността на природата“, разказа галеристката Краси Алексиева.

Вихра Григорова е родена през 1953г. в град Пловдив. През 1976г. завършва Националната художествена академия, специалност “Стенопис” в класа на проф. Мито Гановски. През 1979 започва работа в системата на музеите, работи като уредник в Градската художествена галерия – Пловдив, завежда колекциите “Скулптура” и “Приложно изкуство”.

Има реализирани авторски проекти в техниките фреско, сграфито, мозайка, в редица обществени сгради, както и десетки корици и илюстрации на книги в различни издателства. Работи основно в областта на пейзажа, но създава и портрети, натюрморти, голо тяло и анималистика.

Вихра Григорова има над 20 самостоятелни изложби в различни галерии в страната и реализирани кураторски проекти – на Национални есенни изложби в Пловдив, под заглавието “Светът отвътре – светът отвън”, 2009 г. Представителната изложба за съвременно българско изкуство “Линия, форма, цвят”, на която е куратор и в която участва, е представена в Българските културни центрове в Братислава /Словакия/, Прага /Чехия/, Берлин /Германия/, както и в Българския културен институт  Дом Витгенщайн във Виена, Австрия при голям успех.

Участва в множество пленери в България и чужбина.

Член на Управителния съвет на Дружеството на пловдивските художници. Живее и работи в Пловдив.

2,846 total views, no views today