Начало Актуално Временният център за настаняване в бившата Белодробна болница прие първите майки с деца от Украйна

Временният център за настаняване в бившата Белодробна болница прие първите майки с деца от Украйна

Община Пловдив апелира за активно участие на държавата на местно ниво в кризата с бежанците

Кметът Здравко Димитров, заедно със зам.-кмета Георги Титюков и директорите на общинските предприятия „Чистота“, „Градини и паркове“, „Жилфонд“ и „Дезинфекционна станция“, посети на място сградата на Бившата белодробна болница „Кудоглу“, където вече се настанени украински бежанци.

По думите на зам.-кмета Титюков в момента там са получили подкрепа 5 майки със 7 деца, а изхранването им се осъществява чрез договор на общината за социални услуги. Той  припомни, че от 19 април са заявени към Регистъра за настаняване на Министерство на туризма и 53 стаи с по 3 легла за временния център. Засега хората се настаняват за три месеца като съществува възможност и за удължаване на престоя при необходимост.

Кметът Здравко Димитров благодари на общинските предприятия и техните служители, които от април работят и в почивните дни за ремонтирането на базата. Той припомни, че благодарение на тях бяха реновирани 19 стаи на втория етаж, 5 санитарни възела, помещение за готвене, столова, перално помещение, помещение за игра на децата. Поправена бе и ВиК инсталацията и топлоподаването. „Апелирам държавата, чрез областната управа, министерствата и други органи, да влезе в ролята си по темата с бежанците. Община Пловдив намери помещение, отговорностите за тези хора са много повече“, коментира кметът.

Припомняме, че общината, чрез общинския съвет, измени наредбата за прием на деца в детските градини и яслите, за да могат децата бежанци да получат достъп до системата. За тях Община Пловдив предостави и две помещения, които ще бъдат използвани като Дневни центрове. Към момента 45 деца са записани в детски образователни институции, а в Общински детски комплекс са приели 80 заявления от родители на украински деца за допълнителни дейности. Сформирани са 5 групи по български език и други по художествена гимнастика, стрелба, футбол, волейбол, плуване, карате, джаз балет, английски език и други.

_DSC2387 _DSC2389 _DSC2398

3,089 total views, no views today