Начало Пловдив днес В Деня на народните будители откриха площад „Димитър Киров“ в Стария Пловдив

В Деня на народните будители откриха площад „Димитър Киров“ в Стария Пловдив

DiKiro_7

Безименното досега площадно пространство пред храм „Св. Никола“ в Стария град вече официално се нарича площад „Димитър Киров“ – в памет на големия български художник, свързал творческата си и житейска съдба с Пловдив.

„За мен е изключителна чест и удоволствие, че този площад се наименува на един от най-видните ни съграждани.  Мястото е изключително хубаво, в сърцето на Стария град – между два храма, до Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, от която очакваме да излязат достойни следовници на ДиКиро“, сподели кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Заедно със съпругата на художника Русалия Кирова той откри табелата с името на площада. Районният кмет припомни, че решението за това е взето с пълно мнозинство от Общинския съвет в Пловдив след обсъждане в културните среди.

„Много съм радостна, че това се случва точно в Деня на народните будители. Димитър Киров беше щастлив, че живее в Стария Пловдив и именно тук сътвори голяма част от своите монументални произведения, които до ден днешен красят града, радват пловдивчани и гостите от всички краища на света“, каза Русалия Кирова.

Директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански покани всички изкушени от изобразителното изкуство да се насладят на творчеството на художника в къща „Стамболян“, където е експонирана прекрасната му колекция.

„Димитър Киров беше истински будител – освен голям художник, беше и мощен двигател – създаде първия, и то международен, пленер в България, както и уникалните за страната ни „Есенни изложби в Стария град“. Искаше да се създава хубаво, истинско, честно изкуство“, посочи близкият приятел на Ди Киро художникът Николай Кучков.

DiKiro_5

8,130 total views, no views today