Начало Събития В неделя в Пловдив започва фестивалът „Златен ритон“

В неделя в Пловдив започва фестивалът „Златен ритон“

От 2 до 8 декември Пловдив ще бъде домакин на 19-тото издание на Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”. Основен организатор е Националният филмов център, а съорганизатори – Община Пловдив, Министерство на културата, Съюза на българските филмови дейци.

Това е един от най-дълголетните български кинофестивали, който след няколкогодишно прекъсване през 90 –те години, е възстановен с подкрепата на Община Пловдив през 1999г. във връзка с реализирането на Програмата на Европейския съюз – „Европейски месец на културата”. Градът ни е домакин още няколко филмови фестивала, но „Златният ритон” е уникален, защото е единственият фестивал за неигрално кино.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 2 декември  от 19.00ч. в зала „Пловдив” на Новотела, а закриването е на 8 декември.

Прожекциите на филмите от конкурсната и информационната програма по традиция ще се състоят в Новотел Пловдив, а в кино „Лъки синема” ежедневно от 18.30ч. е предвидена съпътстваща програма. Входът за всички прожекции е свободен.

Филмите от конкурсната програма се оценяват от петчленно жури, в което ежегодно Община Пловдив излъчва свой представител. Тази година наш представител е театроведът и журналист г-жа Пенка Калинкова.

Освен големите награди „Златен ритон” в категориите за документален и анимационен филм,  се присъждат още няколко награди, като една от тях е на Община Пловдив.

7,007 total views, no views today