Начало Пловдив днес В Община Пловдив стартира нова социална услуга „Преходно жилище”

В Община Пловдив стартира нова социална услуга „Преходно жилище”

Стартира нова социална услуга „Преходно жилище” за девойки от Дом „Олга Скобелева”. Преходното жилище е предназначено за 6 момичета от Дом „Олга Скобелева” на възраст от 15 до 20 години, които нямат алтернатива за връщане в семейна среда и ще се подготвят за самостоятелно живеене след завършване на образованието. Екип от специалисти ще подпомага тяхното социално включване, ще съдейства за професионалното им ориентиране и подготовка за трудова роля. Престоят на девойките ще продължи до завършване на образованието и осигуряване на място за живеене в самостоятелни условия и намиране на стабилна работна среда.

От днес шест момичета на възраст между 16 и 18 години ще имат възможност да се настанят в новия си дом и започнат по-самостоятелен живот извън Дома. Официални гости на събитието бяха г-н Георги Титюков – зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“, г-жа Веселина Ботева – директор дирекция „Социална политика” в Община Пловдив, зам.-кметове от район „Северен”, Контролен инспекторат от Държавна агенция за закрила на детето, социални работници от Дирекция „Социално подпомагане” и Отдел „Закрила на детето” – Пловдив, дарители, участвали в ремонта на сградата, представители на други държавни и общински институции и неправителствени организации. Гостите поднесоха поздравления и подаръци на децата.

 Сградата, в която ще функционира услугата, е частна общинска собственост, предоставена за ползване с решение на Общински съвет – Пловдив, а ремонтът на материалната база е извършен с дарения на материали, труд и средства от фирми, организации и граждани, на обща стойност – 50 000 лв.

Към Комплекса се предоставят и други услуги в общността за деца в риск като „Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания”, „Дневен център за деца с увреждания”, „Кризисен център” и „Център за социална рехабилитация и интеграция”.

Разкриването на социалната услуга „Преходното жилище” към Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева” е етап от процеса по закриване на Дома, който ще бъде завършен към 31.12. 2014 г. До края на годината предстои подготвяне на друга общинска къща за дом на 12 деца от институцията – „Център за настаняване от семеен тип”. По този начин всяко едно дете, лишено от родителски грижи, ще получи по-качествена грижа в условия близки до семейна среда.

6,753 total views, no views today