Начало Пловдив днес В Пловдив започна Шестият европейски форум за социално предприемачество

В Пловдив започна Шестият европейски форум за социално предприемачество

prezident_panair_lenta

Президентът на Република България Румен Радев, служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев прерязаха лентата на Шестия Европейски  панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика, който се провежда в панаирното градче.

Държавният глава заяви категоричната подкрепа на държавата за развитие на социалната икономика. В последните години тази икономика бележи ръст, при това в условията на социално-икономическа криза, отбеляза президентът Румен Радев. Обяснението, според него, трябва да се търси в здравите общоевропейски ценности за солидарност, съпричастност и равен старт, които са основа за развитието на социалното предприемачество. С потвърждение на казаното от президента социалният министър Гълъб Донев посочи, че социалните предприятия се увеличават с 30% на година. Близо 500 000 българи работят в над 2 000 кооперации.

От своя страна кметът Иван Тотев подчерта, че общинското ръководство на Пловдив непрекъснато работи за разширяване както на мрежата от доставчици, така и видовете социални услуги, които в момента надхвърлят 50.

„През последните години Община Пловдив е водеща организация в изпълнението на редица социални проекти. Защото реализирането на политики за защита на личните права и достойнство е важен акцент в социалната ни политика“, подчерта още кметът Иван Тотев.

„Продължавайте все така с добрата си работа в подкрепа на социалното предприемачество, защото сте източник на вдъхновение за останалата част от Европа“. С това послание Йенс Нилсон, съпрезидент на интергрупата за социална икономика към Европейския парламент, приветства представителите на над 100 социални предприятия от 16 европейски държави.

След официалното откриване президентът Румен Радев се срещна с участниците в европейския форум и разгледа изложението, в което социалните предприятия и кооперациите представят произведеното от тях.

10,792 total views, no views today