Начало Актуално В Пловдив започна 27-ия фестивал за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“

В Пловдив започна 27-ия фестивал за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“

2 (1) 3 (1)

15.12.2023

В Лъки – Дом на киното в Пловдив миналата вечер стартира за 27-и път фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“. От 14-и до 21-ви декември ще могат да бъдат видяни над  90 документални и анимационни филма. В състезателната програма участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „Открити хоризонти“ ще бъдат показани 25 филма, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход. Фестивалът стартира ударно с три много силни филма още в първия ден: „Васил Арнаудов – диригент на света“ на Георги Тошев, „Ваймар експрес“ на Милена Фучеджиева и „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов.

Във вечерта на тържественото откриване, в присъствието на заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, директора на Националния филмов център Петър Тодоров, кинокритици, журналисти, режисьори и общественици бе прожектиран филма „100 години хвърча по камъните“, посветен на 100 години от рождението на Атанас Кръстев (Начо Културата). Документалният филм е по сценарий на Йоана Буковска и Станислава Калчева, режисьор е Станислава Калчева, оператор -Иван Тонев, композитор- Георги Цветков. Продукция е на АРС ООД – Иван Тонев и е създадена с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“.

Преди началото на прожекцията, заместник-кметът Пламен Панов и директорът на НФЦ Петър Тодоров отправиха поздрав към присъстващите.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ е неизменна, дългоочаквана и любима негова част вече цели 27 години. Щастлив съм, че след тригодишно прекъсване заради пандемията, форумът се завърна отново в града на тепетата, за да зарадва вярната си публика. И съм изключително доволен, че тази вечер откриваме точно с филма „100 години хвърча по камъните“, посветен на 100 години от рождението на Начо Културата“, подчерта в приветствието си Пламен Панов, като поздрави сърдечно организаторите от Национален филмов център и пожела на добър час на фестивала.

Журито тази година се оглавява от Теодора Димова, писател и драматург. Останалите членове са Свилен Димитров, лауреат на „Златен ритон“ 2022 за анимационен филм, д-р Геновева Димитрова и Петя Накова, носител на Специалната награда на журито на миналогодишното издание на фестивала и Йоханес Артинян, представител на община Пловдив в журито. Той е визуален артист, уеб дизайнер и разработчик. Носител е на множество национални и международни награди по скулптура, архитектура и уеб дизайн. Основател на арт група 7+1, една от значимите арт формации в съвременното българско изкуство.

Организатор на Фестивала “Златен Ритон” е ИА “Национален филмов център”. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на община Пловдив и е традиционна част от Културния календар на града. Той включва две конкурсни програми – за документално и анимационно кино.

Наградите ще бъдат връчени на тържествена церемония в последния ден на фестивала – на 21-ви декември, в 19 часа, в зала 1 на кино „Лъки“.

2,924 total views, no views today