Начало Пловдив днес В Пловдив с празник отбелязаха Световния ден на здравето на устата

В Пловдив с празник отбелязаха Световния ден на здравето на устата

Детски глъч и песни огласиха площад „Стефан Стамболов“. Веселият празник на Главната бе по повод отбелязването на Световния ден на здравето на устата.

Деца от детските градини в Пловдив истински се забавляваха на празнината програма, която беше организирана специално за тях от Българския зъболекарски съюз, Община Пловдив и Районната колегия на БЗС, гр. Пловдив.

Над 1,5 млн. зъболекари от над 120 държави на този ден празнуват Деня на здравето на устата. Събитието е част от календара на Световната дентална организация и се проведе в Пловдив под мотото „Здравето е култура, здравето на устата е култура“.

praznik_zubki

„Възпитанието на нашите деца по отношение на здравето, хигиената и превенцията са много важни. Не забравяйте да миете зъбките си сутрин и вечер“, обърна се кметът Иван Тотев към малчуганите и благодари на организаторите за прекрасно събитие.

От 2007-ма година и към настоящия момент Община Пловдив предлага безплатна социална услуга по протезирането на тотално обеззъбени социално слаби пациенти в пенсионна възраст, жители на Община Пловдив и стоматологичното обслужване на децата от социалните структури и децата в неравностойно положение.

Това се извършва по договор с „ДКЦ II-Пловдив” в рамките на предвидените финансови средства за бюджетната година и при спазване на действащата нормативна уредба.

За целта с Решение на Общински съвет-Пловдив за 2019 г. са предвидени 20 000 лева. Персоналното определяне на пациентите се извършва от експертна комисия на основание на комплексна оценка. Услугата е напълно безплатна за пациентите.

От 2007 г. до декември 2018 г., са предоставени 1167 зъбопротезни конструкции на одобрени за общинската услуга социално-слаби граждани.

Днешното събитие уважиха и заместник-кметът Александър Държиков, проф. Георги Тодоров, декан на Факултета по дентална медицина, проф. Мария Куклева, заместник-ректор на Медицински университет – Пловдив, д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ – Пловдив, д-р Сийка Димчева, Йорданка Караиванова, директор РЗОК, д-р Николай Шарков, председател на УС на Български зъболекарски съюз и д-р Трифон Антонов, председател на УС на БЗК.

4,507 total views, no views today