Начало Пловдив днес В Техническия университет Иван Тотев откри най-модерния Център по роботика в България

В Техническия университет Иван Тотев откри най-модерния Център по роботика в България

Най-съвременният Център по роботика и автоматика в България бе открит във филиала на Техническия университет София в Пловдив. Той е дарение от американската фирма „Милара Инкорпорейтед“ на Техническия университет – филиал Пловдив. Лентата прерязаха кметът инж. Иван Тотев и изпълнителният директор на „Милара Инкорпорейтед“ инж. Красимир Петков в присъствието на директора на филиала проф. Михаил Петров, заместник-ректори от ТУ – София, представители на БАН, проф. Боснаина от Бостън, гости от цялата страна, студенти и ученици.

„Развитието на образованието и връзката между образованието и бизнеса е много важно в голямата политика за развитието на Пловдив. Градът ни се превърна в притегателна точка за много хора, а целта ни е да задържим тези хора да останат и работят тук, като им създадем възможност за работа с добри доходи. По този начин населението и потенциалът на Пловдив ще се увеличават“, заяви в приветствието си инж. Иван Тотев и допълни:  „Човешкият фактор е най-важният за развитието на градовете през 21-ви век. Инвеститорите вече все по-малко поставят въпроси за цената на земята, наличието на  инфраструктура, а много повече се интересуват от това дали има хора в града. Условията, които трябва да създадем и хората, които задържим и обучим, са най-важното, най-голямото богатство на Пловдив“. Кметът благодари на инж. Красимир Петков и американската компания „Милара Инкорпорейтед“, че подпомагат Техническия университет. Той изрази надежда, че проектът ще се разрасне, а техният пример ще бъде заразителен.

Общата стойност на дарението надхвърля 200 000 лева и включва три робота, тяхната поддръжка и обновяване, програми за работа на роботите, ремонт на залата заради специалните технически изисквания на роботехниката.

След официалното откриване на лабораторията директорът на „Милара Инкорпорейтед“ д-р Красимир Марчев, дтн, инж., говори за ефективното разпространение и приложение на нови технологии, базирано на глобалната инфраструктура на компанията. Той обяви, че през следващият месец в Техническият университет в Пловдив предстоят безплатни лекции на водещи специалисти от компанията. Днес лекция изнесе и проф. Боснаина от Бостън.

10,000 total views, no views today