Начало Актуално Галерия ГОТИ кани на изложба „От масата“ на скулптора Кирил Матеев

Галерия ГОТИ кани на изложба „От масата“ на скулптора Кирил Матеев

изложба кирил матеев

08.04.2024

От 9 април до 4 май 2024 г. пловдивската Галерия ГОТИ представя изтъкнатия български скулптор Кирил Матеев с изложба „От масата“.

Публиката ще има възможност да се потопи в емоционалния свят на твореца чрез една изключителна селекция от най-новите му скулптури и рисунки. Вълнуващата игра на форми и идеи, характерна за Кирил Матеев, съчетава символика, чувствени емоции и красота.

Неговият неповторим художествен изказ превръща материала – камъка и метала – в разказ, наситен с майсторство и творческа страст.

„Насладете се на магията на изкуството и не пропускайте възможността да видите света през очите на един от най-влиятелните съвременни български творци“, отправят покана галеристите от „Готи“.

Вернисажът и срещата с автора е на 9 април от 18.00 до 20.00 ч.

Изложбата може да бъде разгледана от 9 април до 4 май 2024 г.

 

Кирил Матеев е роден 09.05.1954г. в Шабла.  Завършва Художествена Гимназия в София а през 1981г. завършва и Национална художествена академия в София специалност скулптура.

Член на СБХ /секция скулптура/.  Доцент е в НХА. Има над 15 самостоятелни изложби. Участва и в много общи изложби в страната и в чужбина.

Носител е на наградите – Награда за скулптура на АМХ (1981), Награда за скулптура на СБХ (1982),

Диплом от международното биенале по скулптура „Дантеска“ – Равена, Италия (1989), Първа награда от конкурс „Философия на виното“ (2000)

Творчеството му е представяно в изложби в София в Национална художествена галерия, галерия на СБХ, Народно събрание, Пловдив, Варна и частни галерии в страната и чужбина.

Негови творби притежават всички значими галерии в страната и са част от частни колекции в Канада, Франция, Германия, Аржентина, Русия, Китай и др. Живее и работи в София.

1,785 total views, no views today