Начало Пловдив днес Галерия ГОТИ представя изложба „Свързани пространства“ на художника Фикрет Окан

Галерия ГОТИ представя изложба „Свързани пространства“ на художника Фикрет Окан

ПОКАНА

05.03.2024

Галерия ГОТИ има удоволствието да представи пред пловдивската публика художника Фикрет Окан и неговата самостоятелна изложба „Свързани пространства“. Откриването е на 7.03.2024г, от 18.00 ч.

Фикрет Окан е роден в Момчилград, но корените му са от село Софийци, Кърджалийско. На 8 годишна възраст семейството му се преселва в с. Габарево, където завършва основното си образование в училище „Н. Вапцаров“. По препоръка на учителите си е насърчаван да кандидатства в художествената гимназия в Казанлък, която завършва през 1981 г. След няколко години работа като художник в предприятия започва самостоятелна дейност. Дълги години работи като портретист в сферата на туризма в Република Турция, но през 2016 г. окончателно се завръща в България и разгръща творческия си потенциал.

Художникът живее в Долината на розите и обича да рисува всичко, свързано с розобера и празника на розите. Това е една от любимите теми на Фикрет. Когато съзерцаваме неговите моми розоберачки, облечени в български народни носии, усещаме аромата на рози, уюта на селския бит и идилично спокойствие, но сякаш  долавяме и лека носталгия по време, когато връзката със земята е била приоритет и ежедневие.

Прекрасен портретист, той обича да улавя емоциите на хората и да ги превръща в друга основна тема на своите работи. Фикрет рисува реални хора, които среща в ежедневието си – мъже, жени, деца, старци, но всеки нарисуван от него образ е не просто портрет, а картина с настроение – когато гледаме неговите платна ние  сме толкова завладяни от майсторството му, че неусетно се озоваваме в друг свят, в други пространства и започваме да се питаме: коя е тази жена, къде сега са тези хора, как се развива живота им, какво се случва с тях?! Картините на художника живеят собствен живот.

Те ни подтикват към съзерцание, потъваме в мисли пред всяко платно и сякаш искаме да прекрачим прага на създаденото от автора пространство и да почувстваме живота там. Първоначалното възхищение от майсторството на автора прераства в чувства, които пораждат съдбите на хората от неговите картини. Изникват въпроси и емоции. Неусетно сме прекрачили „прага“ на платното и се озоваваме в света на художника – хем сме тук, в галерията, хем сме и там, в неговата картината и сякаш искаме дълго да останем там.

Авторът свързва двете пространства – реално и картинно – в едно. Изпълнени с много чувства,  красота и хармония или страдание и печал, ние никога не можем да останем  равнодушни пред неговите картини.

Живописта на Фикрет Окан показва голям житейски опит. Великолепен колорист и рисувач, Фикрет изгражда на пръв поглед спокойни композиции, но с много силно въздействие. Дали в картината му ще има една, две или много фигури, те винаги въздействат много силно и много емоционално.  Картините му са много живи, но ни представят и другата страна на живота: страданието, носталгията, бедността – и всичко това е толкова истинско, защото е преживяно.

Специално внимание заслужават и пейзажите на Фикрет – те са като късчета от рая.

Независимо дали рисува природа, църкви, стари къщи – те отново са толкова истински и носят история и настроение,  говорят  ни със същата сила, както и портретите му. В пейзажът от с. Софийци се вижда родната къща на Фикрет. Река Тунджа и с. Габарево също заемат важно място в творчеството му.

Живописването от натура заема особено място и афинитет в творчеството на Фикрет, но като художник той не се ограничава само с това. Затова и настоящата изложба се казва „Свързани пространства“ и е разположена и на двата етажа на галерия ГОТИ.

Фикрет притежава способността да ни въвлече и в друг негов свят – чисто абстрактната фантазия, представена в реални пространства. На пръв поглед  двете части – реализъм и абстрактност – са напълно противоположни и сякаш са от двама различни творци. Но почеркът, емоцията, вниманието към детайла и навлизането в дълбоки подробности, често неуловими на пръв поглед, говори само за голямо майсторство и владеене на изразните средства в живописта.

И в реализма, и в абстрактното Фикрет е вложил много талант, труд и време. Но, според мен, за да създадеш толкова убедителни абстрактни пространства е необходимо първо да е овладяна реалността, а Фикрет това го е постигнал със съвършенство. Затова неговите абстрактни картини са разгръщане и надграждане на уменията и таланта му на художник и творец. Те притежават също толкова голяма сила и убедителност, както портретите. Абстрактните платна на художника показват, че за неговото творчество няма граници, както и няма граници за полета на неговата фантазия. Фикрет Окан обича да влага в своите картини предмети с история, носещи емоцията на отминали времена. Той използва различни материали: често рисува върху различни  дървени части от стари мебели, врати, дори върху дървена диканя, в която още са останали част от камъните. Използва стари ключове, железни части от стари сечива и дървени рамки отпреди повече от 100 години. Така хем вдъхва нов живот на тези наситени с история и емоции вещи, хем създава нещо ново и уникално, лично негово си и прекрасно. Обединени в неговото живописно творчество са различни времена и пространства, които в тази изложба авторът свързва в една съвършенна симбиоза и им дава нов живот. Изложбата „Свързани пространства“ е празник на таланта на художника и наш личен празник за галерия ГОТИ, а картините на майстора на живописта Фикрет Окан са чест за всяка колекция”, разказа галеристката Ирена Ганчева .

Изложбата може да бъде разгледана до 7.04.2024г.

2,469 total views, no views today