Начало Пловдив днес Дановият хълм преобразен в райско кътче за отдих

Дановият хълм преобразен в райско кътче за отдих

Дановият хълм, известен сред пловдивчани и като Сахат тепе, е изцяло преобразен и е на път както да стане едно от любимите места за отдих, така и да влезе в картата с туристическите маршрути в града.

В това се убедиха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и кметът на район „Централен” Райна Петрова при посещението си в обновения парк на върха на тепето.

Само за два месеца със собствени сили и без допълнителни средства по поръка на кмета превърнахме пущинака в едно от райските кътчета на Пловдив, разказа директорът на ОП „Градини и паркове” Стоян Алексиев.

Служителите на предприятието възстановиха алеите, чешмичката с лъвчето, шадраванчено, изградиха нова питейна фонтанка, ново осветление, озелениха и зацветиха, поставиха пейки и кошчета за отпадъци, монтираха ажурна ограда, за да се наслаждават посетителите на хълма безопасно на разкриващия се красив изглед към Пловдив.

Обновлението на Сахат тепе се случи благодарение на инж. Тотев, заяви г-жа Райна Петрова. Преди шест години – в предишния мандат,  на това място свиках пресконференция с журналисти – настоявах за промяна, но от тогавашната общинско управление не се намери кой да ме чуе, допълни тя.

Г-жа Петрова благодари и за помощта от страна на ОП „Чистота”, които направиха почти невъзможното, за да почистят Часовниковата кула.

Мястото сега е много по-приветливо. Направихме санитарна сеч по склоновете на тепето, наесен ще засадим нова подходяща растителност от местни видове, отбеляза кметът инж. Иван Тотев. Според него оживлението с посетители, което вече се забелязва, ще допринесе за опазване на направеното.

В момента общината работи по проект за осъществяването на достъп до тепето откъм Главната улица по стълбите на бившия бар „Каменица”, предвиждат се туристически информационни табели.

Много малко пловдивчани знаят, че нашата Часовникова кула е най-старата не само в страната, а и на Балканския полуостров, посочи кметът. По нея са запазени исторически символи и надписи. Свалената в момента основна табела след почистване от слоевете спрейове отново ще бъде монтирана с превод на текста, уточни инж. Тотев.

6,381 total views, no views today