Начало Пловдив днес Делегация от Фондацията за фамилен бизнес в Германия посети Пловдив

Делегация от Фондацията за фамилен бизнес в Германия посети Пловдив

nemska_biznes_delegacia_01072016 nemska_biznes_delegacia_01072016_1

Представители на германската Фондация за фамилен бизнес са на опознавателно посещение в Пловдив и региона. Те са в България по покана на министъра на икономиката Божидар Лукарски и тук бяха посрещнати от заместник-кмета Стефан Стоянов. В рамките на няколко часа те разгледаха и се запознаха отблизо с производството на велосипеди в българска фирма – една от най-големите в региона.

„Пловдив е вторият по големина град, но най-големият индустриален център в България със 70 000 души заети в производството, а през последните 20 години тук място намериха компании от цял свят,“ заяви Стефан Стоянов. Той уточни, че Тракия икономическа зона е сред 5-те най-големи икономически зони в Югоизточна Европа, а немските компании са едни от най-големите инвеститори в Пловдив.

Германската фондация за фамилен бизнес е водещ представител на най-големите семейни немски компании. Основана е през 2002 г., а в нея членуват 400 от най-големите немски компании. Годишният оборот на тези фирми е много над общоприетата граница за малки и средни фирми в Европейския съюз, като възлиза на 50 милиона евро. Фондацията е основен спонсор на научни изследвания и си сътрудничи с независими изследователски институти, дори инициира създаването на собствени такива.

По време на срещата заместник-кметът Стефан Стоянов сподели, че регионът на Пловдив е предпочитана дестинация за инвестиции и място за правене на бизнес. За пример той даде самия завод за изработване на различни марки велосипеди, в който гостите от Германия с голям интерес разгледаха и обиколиха различните цехове.

Собственикът на компанията Максим Митков сподели, че общият брой служителите е 800, а 95 % от производството е предназначено за износ в Европа. Фирмата е стартирала през 1999г., а две години по-късно е започнал износът на Европа. В момента като допълнителна дейност през последните години е продажбата на детски колички.

Срещите и разговорите с гостите от Фондацията продължиха в завода немска компания за производство на хладилници близо до Пловдив.

5,887 total views, no views today