Начало Пловдив днес Делегация от Шанхай предлага да укрепва приятелските отношения с Пловдив

Делегация от Шанхай предлага да укрепва приятелските отношения с Пловдив

kitayska_delegaciq_6

Възможностите за укрепване и задълбочаване на приятелството и сътрудничеството в сферата на икономическите отношения, образованието и културата бяха обсъдени на среща на заместник-кмета на Община Пловдив инж. Димитър Кацарски с гостуваща в града 6-членна китайска делегация, водена от Жанг Уей, заместник-кмет на област Путуо в Шанхай.

Гостите представиха своята област, която заради географското си разположение на територията на най-големия град в Китай е наричана Западната порта на Шанхай. С площ от близо 55 кв. км и население милион и триста хиляди жители Путуо е сред най-големите и динамично развиващи се централни  райони сред общо 16-те района на мегаполиса. В него, както и в Пловдив, се съчетават древна култура и забележителности с модерна индустрия благодарение на високите технологии. Особено популярна е международната регата с драконови лодки, на която преди три години български гребци спечелиха златни медали. Заместник-кметът Жанг Уей напомни, че същото лято делегация от Путуо посети Пловдив, като акцент в програмата им тогава бяха спортните възможности на града и Гребният канал.

От своя страна инж. Димитър Кацарски запозна гостите с ускореното икономическо развитие на региона и превръщането на Пловдив през последните няколко години в индустриална столица на България. Информира ги също, че китайска компания е спечелила концесията за летище „Пловдив“, заявявайки амбиции да превърне аеропорта във „Врата на Китай към Европа“. Той изтъкна високото качество на академичното образование в града, което привлича все повече чуждестранни студенти, както и посредническата роля на общината между бизнеса и университетите. Особено впечатление на китайската делегация направи подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

Гостите предложиха вариант на меморандум за приятелство, който инж. Кацарски се ангажира да предостави на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и Общинския съвет.

kitayska_delegaciq_5 kitayska_delegaciq_4 kitayska_delegaciq_3 kitayska_delegaciq_2 kitayska_delegaciq_1

4,937 total views, no views today