Начало Актуално Десет общини си партнират по единствения в България интегриран проект за адаптация и изменение на климата

Десет общини си партнират по единствения в България интегриран проект за адаптация и изменение на климата

Община Пловдив е водеща в изпълнението на проекта

Втора и заключителна среща на заинтересованите страни по Договор 101018063 за техническа помощ при подготовка на интегриран проект BULADAPTECOS – “Екосистемен подход за адаптация към изменението на климата и управление на риска от наводнения в ИБР на България” се проведе вчера. Участие в срещата взеха кметът Здравко Димитров, министърът на околната среда и водите и заместник-министър председател по климатични политики Борислав Сандов, ръководителят на проекта BULADAPTECOS и директор на Дирекция „ЕУО“ инж. Вяра Колева, изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева, кметове на общините-партньори, външни експерти.

Целта на техническата помощ е да бъде разработено пълно проектно предложение, насочено за първи път към изпълнение на националната  стратегия за адаптация към изменението на климата до 2030 г. чрез конкретни дейности в Източнобеломорски речен басейн (ИБРБ) – вторият по големина и най-разнообразният в климатично отношение речен басейн в България.

„Проектът по програма LIFЕ е сред водещите ни проекти в областта на екологията. Чрез него ще имаме възможност да направим в голям мащаб желаното от всички нас залесяване, ще възстановим биологичното разнообразие край реката и ще намалим риска от наводняване чрез управление на риска“. С тези думи кметът Здравко Димитров откри срещата. Той допълни, че не случайно тази година в Бюджет 2022 екологията е с приоритет и за пръв път в общината се отделят значителни средства за създаване на зони с ниски емисии, дигитална карта на растителността и зелените площи в града.

Партньори по проекта са 10 общини, сред които Казанлък, Белово, Пещера, Родопи, Свиленград, Кърджали, Първомай, Девин и Ямбол и Пловдив като водеща община. Сред привлечените бенефициенти са и компанията „ИнфоЛогика“ ООД, с 23 годишен опит в разработването и внедряването на софтуерни и GIS решения в областта на околната среда, и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

По време на срещата ръководителят на проект BULADAPTECOS инж. Вяра Колева представи напредъка по изпълнението на техническата помощ.

„През 2019 г. стартира процес на отчитане на изменението на климата при прилагането на Рамковата директива за водите. Анализите, представени от Световната банка в светлината на климатичните промени, показаха „горещи точки“ на територията на Община Пловдив в обхвата на река Марица. Тези точки попадат в район със значителен потенциален риск от наводнения. Идентифициран е също риск при засушаване, защото територията е в близост до р. Първенецка, която се характеризира с малък воден отток през летните месеци“, коментира Колева.

Представена е и eдинна географска информационна система и база данни за адаптиране към изменението на климата, която ще бъде изготвена като част от дейностите по проекта. Ще се съсредоточат и управляват данните и процеси, свързани с взимане на управленски решения на отговорните институции, в синергия с образователно-информационна платформа за запознаване на обществеността и всички заинтересовани страни с рисковете, свързани с адаптиране към изменението на климата, включително при риска от бедствия.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов поздрави екипа по проекта, Община Пловдив  и останалите партньори като изрази своята подкрепа и увереност, че той ще бъде подкрепен от програма LIFE.

„Смятам, че конкретно измеримите резултати в рамките на този проект имат потенциал да бъдат мултиплицирани на територията на цялата страна и имат подчертано трансгранично въздействие. Този проект се явява като пилотен за страната и той може да ангажира и останалите общини към предприемане на действия“, подчерта Сандов.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева също поздрави кмета Здравко Димитров и екипа му за куража да станат водещ партньор на толкова голям проект.

„За нас е голямо удовлетворение, че толкова напред в системата за оценяване на проекти по LIFE се намира проект с водещ партньор българска община. От съществено значение е, че проектът е мултирегионален и ще се отрази на всички 81 общини и 1688 села, които са в обхвата на Източнобеломорския речен басейн .

В момента в България BULADAPTECOS е единственият интегриран проект за адаптация и изменение на климата. Техническата помощ по него е с бюджет 34’460 EUR, съ-финансирани от ЕС. Детайлното проектно предложение е в процес на разработване като крайният срок за подаване е 07.04.2022 г. Бюджетът на проекта, съгласно заложеното в проектното предложение, ще бъде в размер на 19 149 790 евро, разпределени за финансиране на дейностите по проектните предложения на всички партньори.

LIFE (3)

LIFE (2)

LIFE (2)

LIFE (1)

LIFE (1)

2,515 total views, no views today