Начало Актуално Децата от драматичния клуб на ОУ „Душо Хаджидеков“ гостуваха в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Изненадаха ги и с подарък – 29 театрални кукли!

Децата от драматичния клуб на ОУ „Душо Хаджидеков“ гостуваха в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Изненадаха ги и с подарък – 29 театрални кукли!

1 11

„Най-хубавият ден – днешният“ са думи на Майка Тереза. За малчуганите от „Drama Club“ към ОУ „Душо Хаджидеков“, гр. Пловдив с ръководители Радка Чонова и Иванка Александрова такъв ден беше вчерашният – 10 юни. Така го оценяват самите деца. Клубът отвори врати на 01.06.2021 и с трепет посрещна 26 деца от четвърти и пети клас, които горят от нетърпение да се потопят в магията на театралното изкуство, а заедно с това и да усъвършенстват уменията си в овладяването на английския език. Правейки своите първи стъпки, създателите му срещнаха приятели в лицето на учениците и учителите от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, град Пловдив. Датата 10.06. за дълго ще остане в сърцата на всички като „най-хубавият ден“. В такъв го превърна гостуването на клуба в ателиетата  на гимназията.

След топлото посрещане от Николай Томов, директор на гимназията, участниците в клуба бяха омагьосани от тайните на изкуството, които техните домакини разкриха в ателиетата за „Театрална кукла“ с ръководител Виржиния Петкова – Давчева, „Театрален грим и перуки“ на Доротея Христова, „Бутафория и аксесоари“ на Димитър Къркеланов, „Сценичен костюм“ на Рада Хаджийска и „Конструиране на костюм“ на Анета Зомбори.

Работейки над своите произведения, младите творци показаха на по-малките си приятели как се създават театралните кукли, декори, костюми и аксесоари. Децата с вълнение се докоснаха до тях и заразени от ентусиазъм, с възторг изразиха желанието си да тръгнат по стъпките на тези талантливи каки и батковци. А сред каките и батковците, учителите от ОУ „Душо Хаджидеков“ с радост откриха свои бивши възпитаници – дванадесетокласниците Ирина Чавушян, специалност „Театрален костюм“ и Калин Биркадзе от специалност Куклен театър.

Кръжочниците имаха и щастието да посетят и актовата зала на гимназията. Там, на своята театрална сцена, абитуриентите от специалност „Куклен театър“ с ръководител Даниел Русев представиха репетиция на  дипломната си работа, която сред бурните аплодисменти, усмивките и сълзите на развълнуваната публика, се превърна в реално представление.

За финал денят прерасна в истински празник, когато преподавателят по скулптура Димитър Чонов въведе малчуганите в своето ателие. Там ги очакваше изненада – 29 прекрасни театрални кукли, изработени от възпитаниците на гимназията, с преподавател Виржиния Петкова-Давчева бяха дарени на клуба „Drama Club“ , за да се озоват участниците му в „единствената реалност – любовта“! „Защото това бе чувството, което изпълваше всички!“, твърдят гостите от „Drama Club“ към ОУ „Душо Хаджидеков“.

14 16

2,644 total views, no views today