Начало Актуално Деца от „Чайка“ садиха цветя в двора на градината, над 400 техни връстници се включват в инициатива на Община Пловдив

Деца от „Чайка“ садиха цветя в двора на градината, над 400 техни връстници се включват в инициатива на Община Пловдив

iniciativa_gradini_8 iniciativa_gradini_4

24.11.2022

Красиви теменужки в нови бели кашпи сами посадиха и поляха децата от втора и четвърта група на  ДГ „Чайка“. С това започна най-новата инициатива на Община Пловдив, която се реализира съвместно от дирекция „Екология и управление на отпадъците“, „Градини и паркове“ и детските заведения в града под наслова „Детска Еко лаборатория в кашпа – Приятели на природата“.

„И децата, и учителите сме радостни, че дворът ни става все по-хубав. Това вдъхновява нашите възпитаници да обичат природата и да се грижат за опазването ѝ“, сподели заместник-директорката на „Чайка“ Рени Червенкова. Тя с гордост показа и откритата съвсем наскоро екозанималня, направена със средства от спечелен проект.

„Стараем се да засаждаме повече цветя и зеленина в целия град, а детските градини и училищата са ни приоритет“, каза директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев. От името на заместник-кмета по екология Анести Тимчев той връчи поздравителен адрес на градината за нейното включване в инициативата.

„Над 400 деца от 7 детски градини – поне по една във всеки пловдивски район, ще засадят до 1 декември още много цветя и лавандула в кашпи. Подготвяме красиви обозначителни табелки „Екокът“. Разказваме им как да се грижат за растенията. Изненадани сме колко много знаят децата от „Чайка“, каза главният експерт по екология в общината Радина Андреева.

В предвидената за утре инициатива в ДГ „Валентина“  се предвижда да се включат 90 деца. До 1 декември включително акции ще има също в детските градини „Зора“, „Дъга“, „Червената шапчица“, „Росица“ и „Майчина грижа“, а догодина ще продължат и в други градини.

На всеки малък участник в инициативата се предоставя лейка, лопатка или други градинарски пособия, които после остават за детската градина. Те са предоставени от „Мосю Бриколаж“.

До няколко дни в двора на „Чайка“ пък ще бъде засадена нова ела на мястото на старо изсъхнало дръвче, която децата ще могат за украсят за Коледа. Там от „Градини и паркове“ ще доставят и храсти от вида лигуструм, с които да се оформи жив плет, увери Веселин Козарев.

3,237 total views, no views today