Начало Актуално Дневен център за децата на украинските бежанци отвори врати в Пловдив

Дневен център за децата на украинските бежанци отвори врати в Пловдив

DSC_1278 DSC_1307

27.05.2022

Изучаване на български език и предучилищни занимания за 20 украински деца от 3 до 6 години ще предоставя първият в Пловдив дневен център за работа с деца-бежанци, който отвори врати днес. Той се намира в дългогодишно неизползваемите помещения на ДГ „Кремена“ в район „Тракия“. Благодарение на Община Пловдив те бяха предоставени със символичен наем на Фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която оказва помощ на украинци, принудени да напуснат страната си. По-голямата част от тях са пристигнали в България от района на Харков, Мариупол, Киев и Одеска област.

„Това е първият център в бивши детски блокови градини, който правим за децата. Предстои да бъде отворен още един на бул. „Източен“ като идеята е да има дневен общностен център, в който да може да се работи с децата и с родителите и постепенно те да бъдат интегрирани“, заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Наталия Елис от фондацията, занимаваща се с помощта поясни: „Това са предимно деца на майки, които вече са намерили работа тук. През деня, докато майките са заети, децата ще бъдат в центъра, където ще бъдат хранени три пъти дневно. Те ще имат възможността да изучават и български език като за целта сме поканили бивши преподавателки да провеждат занимания с тях няколко пъти седмично“.

Тя благодари на Община Пловдив, както и на всички дарители, които са подкрепили каузата и допълни, че в момента се реконструира бившата „Белодробна болница-Кудоглу“, която ще се превърне в буферен украински център за бежанци.

„Предвиждаме бившата белодробна болница да функционира като център за временно настаняване на украински бежанци. Той ще разполага с 53 стаи и ще могат да бъдат настанени над 160 души. Идеята е бежанците да пребивават там за няколко месеца докато научат български, интегрират се и си намерят работа“, коментира зам.-кметът по социална политика Георги Титюков.

На откриването на центъра присъстваха още и кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев, както и представители на Фондация „Америка за България“. За двата детски центъра в Пловдив фондацията отпусна дарение от 50 000 лв. като средствата ще бъдат използвани за заплати на учителките, които ще се грижат за децата, както и за тяхното изхранване.

2,067 total views, no views today