Начало Актуално Днес е третият ден от Фестивала за младежко творчество „Млада синя земя“ в Природонаучния музей

Днес е третият ден от Фестивала за младежко творчество „Млада синя земя“ в Природонаучния музей

5Това е най-силното издание на фестивала от създаването му преди 9 години до днес, коментира директорът на музея
Международният ден на Земята се отбелязва по целия свят на 22 април. Целта е да се напомни на международната общност за пряката зависимост между човека, планетата и нейните екосистеми. Официалното отбелязване на датата 22 април като Ден на Земята става за пръв път през 1990 г., когато инициативен комитет под председателството на Денис Хейс (САЩ) започва активна акция за защита на природата. Още същата година Денят на Земята се чества от повече от 200 милиона хора в 141 страни. За изминалите години денят 22 април се превърна в най-големия нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. България бе между първите страни в света, които още през 1990 г. се присъединиха към отбелязването на 22 април с различни инициативи.

Регионален природонаучен музей – Пловдив отбелязва празника с поредица инициативи на 20, 21 и 22 април, част от превърналият се в традиционен Фестивал за младежко творчество „Млада синя земя“ в Природонаучния музей.

Във фестивала, който се провежда за 9-ти път участват деца и младежи от 5 до 18 години, които представят своите талантливи произведения и изпълнения в категории „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Танци“. Участниците са разделени на възрастови групи (до 10 години и над 10 години) и са оценявани от специализирано жури в съответните области.

Изпълненията в категориите „Музика“ и „Танци“ ще се състоят във фоайето на музея днес между 10:30 и 16:00 часа, напомнят от музея. Наградените творби на участващите в категория „Изобразително изкуство“ са експонирани в сградата на музея по време на събитието, а темата тази година е „Водата дава енергия“.

Третият и последен ден днес започна с образователната игра „Търсене на съкровища“. До обяд продължават и заниманията на тема „Рециклиране и опазване на околната среда“. Те включват беседа, викторина за проверка на усвоените знания и игра, свързана с рециклиране на материали и отпадъци.

До 17 часа може да бъде разгледана „Оживялата изложба“ на „Зелени балкани“ в зала „Ботаника“. Специалист от организацията ще запознае посетителите с интересни видове птици. С изложбата се отбелязват 10 години от завръщането на белошипата ветрушка у нас.

Музикално-танцова програма на деца от пловдивски детски градини, училища и читалища продължава във фоайето на музея до 16:30 часа. От 15:00 часа, деветокласници от СУ „Любен Каравелов“ ще представят дигиталната изложба на експозицията на бозайниците и птиците чрез изработени от тях QR кодове и ще бъдат екскурзоводи в тези зали.

Отново днес, от 16 часа ученици от седми клас на СУ„ Любен Каравелов“ ще представят интердисциплинарен урок на тема „Билките в България“, заедно с изработени от тях хербарий и интерактивна карта в продължението Google earth в зала „Планетариум“.

„Това е най-силното издание на фестивала от създаването му преди 9 години до днес! Много съм щастлив, че все повече деца с удоволствие се включват, а техните родители и учители се стремят да формират в малчуганите едно ново отношение на любов към природата и грижа за нейното оцеляване“, коментира директорът на музея гл.ас.д-р Огнян Тодоров.
2 1

1,832 total views, no views today