Начало Актуално Документална изложба в Пловдив разказва за дните на Мустафа Кемал Ататюрк в България

Документална изложба в Пловдив разказва за дните на Мустафа Кемал Ататюрк в България

2 3 Ataturk_Sofia-2 4 Ataturk-kabinet

07.11.2023

Събитието, резултат от съвместната работа на държавните архиви на Турция и България и Посолството на Република Турция, включва и концерт с любимите песни на Ататюрк

 

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив и отдел „Държавен архив“-Пловдив канят пловдивчани и гости на града на откриването на документалната изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 – 02 февруари 1915)“ и концерт „Любими песни на Ататюрк“.

Събитието е на 10 ноември 2023 г. от 18.00 часа във фоайето на Общински съвет – Пловдив на ул.„Авксентий Велешки“ №20, с участието на Алпер Юнлютюрк – баритон и Батухан Лушоглу – пиано.

Експозицията, резултат от съвместната работа на държавните архиви на Турция и България и със съдействието на Посолството на Република Турция у нас, представя краткия, но наситен със срещи и впечатления период от 27 октомври 1913 г. до 2 февруари 1915 г., когато Ататюрк е военен аташе в София.

Той пристига в България години преди да оглави парламента на новата Република Турция през 1920 г. и месеци след като страната му се включва в Първата световна война, вече подполковник, получава заповед да се върне в Истанбул.

В изложбата са включени документи за назначаването на Ататюрк като военен аташе и командващ на една от дивизиите в турската армия, военната му биография, доклади до османския генерален щаб и др., като някои от документите се представят на общественото внимание за първи път.

Изложбата е показвана в София, Плевен и Шумен. Събитието е част от честванията по повод 100 години от създаването на Турската република.

Неслучайно големият държавник е номиниран през 1934 г.от гръцкия министър-председател Елефтериос Венизелос за Нобелова награда за мир – за изключителните му заслуги в опазването на мира на Балканите и Близкия изток. Малцина са българите, които знаят, че до края на живота си Ататюрк остава верен приятел на България.

Ето какво казва той за страната ни на 22 октомври 1931 г. в интервю за българския вестник „Утро”:

Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам го безрезервно още от детството. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.”

**

През лятото на 1914 г. османското правителство наема за нуждите на легацията си в София една от най-представителните сгради в столицата. През 1916 г. купува същата и днес тя се ползва за резиденция на турския посланик в България. В нея има „Кабинет на Ататюрк“.

 

**

“След Балканската война заминах в качеството ми на военен аташе за София, където останах около година. С българите успях да вляза в близко съприкосновение и установих връзки, наподобяващи тези между членовете на едно и също семейство. Тези връзки оставиха в моята памет трайни спомени. Опознаването ми с българите увеличи моите симпатии към тях. Естествено, в отговор на чувствата и признателността, които засвидетелствах към техния народ, българските кръгове ме посрещнаха със същата непринуденост. Оттогава до днес причините и значението на тази истинска братска близост придобиха особена яснота. Няма съмнение, че между турци и българи са съществували в миналото поводи за раздори, особено в областта на езика и вярата. Обаче днес на тези поводи, които почиват на отживели вече и остарели политически течения, нито турците, нито българите не вярвам вече да отдават значение. Моят съвет към вас е. Идете в България. Вие ще обикнете българите.”

Кемал Ататюрк пред в-к Джумхуриет, 1930 г

 

**

Нам ни е нужен един приятелски народ на Балканите.

 

Българският народ географски, политически и икономически най-добре отговаря на нашите нужди.

 

Една дружба между двата народа ще направи вас и нас по-силни и по-независими.

 

Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.

 

Мустафа Кемал Ататюрк

 

3,348 total views, no views today