Начало Актуално Документална изложба в Цар Симеоновата градина разказва за творчеството на архитект Боян Чинков в Асеновград

Документална изложба в Цар Симеоновата градина разказва за творчеството на архитект Боян Чинков в Асеновград

1 3

 13.09.2023

 

На 18 септември 2023 г. от 18.00 часа в Цар Симеоновата градина в Пловдив се открива документалната изложба „Модерни времена/Творчеството на архитект Боян Чинков в Асеновград“.

Архитект Чинков е знаково име в историята на българската архитектура. Завършил през 1925 г. висшето техническо училище в Берлин, той започва частна архитектурна практика в Асеновград и през изключително продуктивния си творчески живот построява над 100 сгради в районите на Пловдив, Родопа планина и Тракия.

Изложбата представя в снимки и колажи част от неговите най-известни творби в Асеновград. Някои от тях загубени във времето, други щастливо запазени, даващи облика на града в наши дни.

Запознаването на пловдивската аудитория с това му творчество ще допринесе за утвърждаването на твореца като майстор архитектурния модернизъм, обединяващ арт деко, тенденциите на Баухаус и отиващия си сецесион с вложени новите световни идеи и тенденции в архитектурата и строителството.

Изложбата е ситуирана на външни модули до фонтан „Деметра“ и ще продължи до 1 октомври. Тя осъществена от Сдружение „Станимашка фотографчийница“ с помощта на Община Пловдив и е част от проект, финансиран от Национален фонд Култура по програма „Социално ангажирани изкуства 22″.

2,200 total views, no views today