Начало Актуално Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба в България

Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба в България

lavern Medi-Terra - Dostena Lavern

25.05.2023

Изложбата Medi-Terra е първата самостоятелна изложба в България на социалния и културен антрополог Достена Лаверн, която ще бъде открита на 6 юни в 18.30 часа в галерия „Димитър Георгиев“ в Стария Пловдив.

 

Досега картините ѝ са представяни в редица самостоятелни и колективни изложби във Франция, където живее от трийсет години. Нейни творби са откупени от Фонда на френските медиатеки и присъстват в престижни частни колекции. Последната ѝ самостоятелна изложба в Съвета на Европа през юни 2022 г. я открои като художник с ярък индивидуален почерк и европейско признание.

 

Творческите търсения на Достена не свършват с нейните антропологични изследвания на обществените процеси в Европа и статиите ѝ за изкуство. Самата тя е творец, който изразява себе си чрез поезията и изобразителното изкуство. Достена е световно превеждан и познат поет с пет стихосбирки и творби, публикувани в списания и антологии в цял свят. Нейните издатели казват, че стиховете ѝ са проникнати от образността на художника, а платната ѝ са израз на нейното поетично и ярко сензитивно възприятие на света.

 

Картините ѝ са едно своеобразно пътуване в необятния вътрешен космос, където природните пейзажи и динамиката на емоциите се сливат в едно. Посветени на маслиновото дърво, морето и ритмите на природата, творбите от изложбата ѝ Medi-Terra въплъщават духа на Средиземноморието и излъчват неговата неповторима светлина. Космическата маслина, танцуващите фигури в пяната на вълните, мекотата и силата на Природата-Жена, облаците, които напояват земята с небесното си мляко, сенките на птиците-вълни по пясъка, създават незабравимо образно пространство и пренасят зрителя в свят,  където небесното и земното взаимно се отразяват.

 

Достена Лаверн споделя, че избира да представи своите картини в родния Пловдив, защото свързва първите си трепети на художник с вълшебството и съкровената територия на детството. “Пловдив е моята Итака. За мен той е повече от културна столица, той е моят град приютил в себе си целия свят като неразгадана тайна на вековете, а пловдивчани са именно тази публика, за която всеки творец може да мечтае.”

 

Изложбата може да бъде разгледана от 6 до 20 юни.

 

Повече информация за Достена Лаверн

 

Достена Христова Ангелова-Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в гр. Пловдив. През 1993 г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София и продължава образованието си във Франция, Страсбург, където завършва магистърски степени по антропология и по международни отношения и европейска интеграция. През 2008 г. защитава докторат по политическа антропология във Висшата школа по социални науки в Париж. Автор е на антропологичните книги “Експертите на прехода” (2010)   и  “L’Europe en otage” (2023), които описват ролята на тинк-танковете в България и в Европа. От 2004 г. Достена Лаверн работи като зам.-главен редактор на списанието за култура „Les Saisons d’Alsace“, а после като културен журналист в културния отдел на френския всекидневник „Les Dernières Nouvelles d’Alsace“. От 1999 г. е постоянен акредитиран журналист към Съвета на Европа. От 2013 г. преподава политическа антропология и антропология на съвременното изкуство в Страсбургския университет.

 

Достена Лаверн е била програмен директор на международни програми за литература, култура и изкуство в Гърция (Родос), Египет (Александрия),  Словакия (Банска Щявница) и Франция (Страсбург). Автор е на пет стихосбирки и три поетични постановки. Последната е “Сонети на пеперудата”, която представи през септември 2020г. в камерна зала на Пловдивския театър.

 

Лаверн се развива като художник паралелно с кариерата си на журналист, поет и преподавател. Тя формира художествения си възглед едновременно в практиката си на творец и на критик на изкуството във Франция. Творбите й присъстват в престижни частни и обществени колекции.  От 2015 г. те са представяни от парижката галерия „Studio Cui Cui“  и галериите „Амфора“ (2017) и „Мириам Богс“ (2021 г.) в Страсбург.

 

Лаверн участва успешно в Международния зимен салон на съвременното изкуство в Страсбург през 2016 и  2017 година, в Салон „Експо Вакен“ през април 2018 г. и има предвидено участие в Международния панаир на съвременното изкуство START в Страсбург (ноември 2023 г.). Нейни персонални изложби са организирани от обществени институции като Държавната медиатека в Сулц (март 2020 г.) и Съвета на Европа (юни 2022 г.).

 

 

Живее в Страсбург, има едно дете.

3,331 total views, no views today