Начало Актуално ДПХ даде силен старт на новия си творчески сезон с пролетната изложба „Цветове“ в зала „2019“ на ул.“Гладстон“

ДПХ даде силен старт на новия си творчески сезон с пролетната изложба „Цветове“ в зала „2019“ на ул.“Гладстон“

Събитието бе открито официално от заместник – кмета Пламен Панов и председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева

Силен старт на новия творчески сезон на Дружество на пловдивските художници бе поставен миналата вечер с откриването на традиционната пролетна изложба „Цветове“ в зала „2019″ на ул. „Гладстон“ 32. Творбите -  живопис, графика, скулптура и N форми са подредени на двете нива в едно от най-красивите и просторни изложбени пространства в града под тепетата.  Събитието е част от Културния календар на града и се осъществява с финансовата помощ на Община Пловдив, като мерките, предприети за ограничаване на разпространението на COVID -19, отложиха с два месеца провеждането на изложбата.

„Цветове“ бе открита официално от Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм и Снежана Фурнаджиева – председател на ДПХ.

„След дългото очакване на закъснялата пролет, след напрегната самота от изолация в диалог със себе си закопняхме за споделена топлина и истинско духовно преживяване. Да почувстваме живителната сила и вяра срещу страха и отчаянието! Общата изложба „Цветове“ на Дружество на пловдивските художници е този взрив от багри, форми и пластика, който ще върне силата и надеждата в объркания ни свят. Изолацията и самовглъбяването през изминалите месеци е заредило художниците с огромна енергия, която сега се проявява“ , каза Снежана Фурнаджиева, която преди да предостави думата на Пламен Панов му благодари сърдечно, като подчерта, че освен ресорен заместник-кмет, той е и истински приятел на ДПХ, който помага всеотдайно и не пропуска изяви от календара на дружеството. Тя изрази удовлетворението си и от участието и присъствието на толкова много млади хора в изложбата и в залата.

Заместник – кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов приветства членовете на ДПХ за чудесната изложба и поднесе поздравителен адрес от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, в който се казва: „Днес, след дългото очакване и трудния период на изолация, който всички преживяхме, със сигурност публиката, ценителите и почитателите копнеят още по-силно за истинско духовно преживяване и досег с изкуството. Вярвам, че общата изложба „Цветове“, с която се открива сезона на ДПХ, както и прекрасните произведения, които ще видим тази вечер, ще вдъхнат нови надежди и ще донесат много приятни емоции на публиката.  Пожелавам с нестихващ, творчески ентусиазъм и занапред да оставяте своите трайни отпечатъци в културата на нашия град. На всички участници в „Цветове“, както и на всички членове на ДПХ здраве, късмет, житейска и духовна енергия и вдъхновение за нови творчески проекти! Успех на изложбата!“

Публика, почитатели и ценители на изкуството, авторите и техните приятели, дошли да уважат събитието, имаха удоволствието да се насладят на джаз изпълненията на популярните пловдивски музиканти Цвета и Николай Карагеоргиеви (саксофон и китара). Изложбата може да бъде разгледана до 17 юли.

4,308 total views, no views today