Начало Пловдив днес Дрезден черпи опит от Пловдив за Европейска столица на културата

Дрезден черпи опит от Пловдив за Европейска столица на културата

sreshta_Totev_Hilbert (1)

Какви за успешните практически насоки един град са спечели титлата „Европейска столица на културата“ обсъдиха кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на немския град Дрезден Дирк Хилберт. На срещата присъстваха заместник-кметът Стефан Стоянов и Виктор Янков, заместник-директор „Международна дейност“.

Дирк Хилберт е на посещение в Пловдив, където в рамките на няколко дни ще се запознае по-конкретно с работата на фондация „Пловдив 2019 и ще разгледа забележителностите, които регионът предлага за бизнес и туризъм. Дрезден кандидатства да е Европейска столица на културата през 2025, затова с огромен интерес г-н Хилберт слушаше за отделните етапи от подготовката на Пловдив през годините.

 „Бъдете реалисти, представяйте нещата каквито са, кажете за какво Ви е нужен проектът „Европейска столица на културата“, как ще промени той хората и град Дрезден като цяло“, посъветва Иван Тотев своя колега. „Това е успешният модел при кандидатстването“ и допълни, че ролята и подкрепата на държавата е от огромно значение за успеха на проекта, както и включването на хората в реализацията на отделните проекти – от тяхната идея до изпълнението им.

 „Чрез силата на културата искаме да променим Пловдив, да решим някои градски проблеми, да обединим хората в една кауза“, сподели кметът на Пловдив и разказа с какво разполага градът – като университети, бизнес, инвестиции, минимални нива на безработица, заетост, много млади хора, постоянно увеличаване на населението всяка година и как всичко това се използва за добрия имидж на града. Той посочи как Пловдив е изпреварил силната конкуренция на другите български градове, използвайки наличните ресурси и включвайки силата на културата и техният колорита и богатство.

„Числата, които ми казвате са сходни с тези, които имаме в Дрезден, а именно- 10 университета, 45 000 студенти, постоянен ръст на населението“, заяви Дирк Хилберт.

Кметът Иван Тотев разказа за активния културен живот в Пловдив и за творците, ангажирани в развитието и разнообразието му, както и подкрепата, която Общината им оказва при реализирането на културния календар, чийто бюджет се увеличава с всяка изминала година.

„Подготвяме се вече 3 години, но Европейска столица на културата е проект, който ще продължи да съществува и след това, а отзвукът ще се усеща години напред“, заключи Иван Тотев.

Освен плакет с логото „Заедно“ кметът на Дрезден получи и вратовръзка с логото на Община Пловдив, която той обеща да носи при защитаването на проекта Дрезден – Европейска столица на културата през 2025 година.

Иван Тотев не пропусна да покани Дирк Хилберт следващата година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, за да види с очите си как се реализират на практика идеите.

sreshta_Totev_Hilbert (3)

6,090 total views, no views today