Начало Актуално Дружеството на пловдивските художници раздаде своите награди за 2020 г.

Дружеството на пловдивските художници раздаде своите награди за 2020 г.

Традиционната годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници се откри навръх Ивановден’ 2021 като част от Културния календар на Община Пловдив за вече пратената в историята пандемична година. Участват над 100 автори със 170 творби – живопис, графика, скулптура и N – форми, подредени в Зала “2019” на ул.”Гладстон”. Бяха обявени номинираните и наградените за 2020г. Петчленно жури определи за носител на наградата за живопис Бояна Попова, за графика – Крикор Касапян, за скулптура – Свилен Костадинов. Като млад автор е отличена Лора Пармакова.

Носител на годишната Награда на кмета на Пловдив е Женя Бозукова.

За спасителната сила на изкуството, за надеждата на творците да имат една по-добра и щастлива година говори при откриването председателката на Дружеството Снежана Фурнаджиева. Авторите бяха поздравени от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов:

“Надяваме се днешната проява да даде силен тласък на започващата година в културно отношение. Това е и събитие, което ознаменува огромния труд, огромната креативност на всички вас – това, което вие творихте през тежката 2020 г. И трябва да кажа, че именно вашият труд, многото изложби, които се случиха в Пловдив бяха един от ключовете, които ни помагаха да излизаме от тежките времена на пандемия. В моментите, в които бяхме в най-тежко състояние, ние се обръщахме към вас – пловдивските художници за надежда. Винаги съм казвал, че всяка една изложба в нашия град препотвърждава статуса му като град на художниците.”

Обичайната чаша вино беше отложена за посткарантинни дни. Изложбата може да се разгледа до 2 февруари при вход свободен.

5,037 total views, no views today