Начало Култура „Духовни маршрути в Пловдив 2023“ повежда в събота пловдивчани по стъпките на Ранното християнство във Филипопол

„Духовни маршрути в Пловдив 2023“ повежда в събота пловдивчани по стъпките на Ранното християнство във Филипопол

Marshruti_2023_June_PlakatВодач ще е Мая Мартинова-Кютова, археолог, проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив
Издателство „Летера“ има удоволствието да Ви покани на второто събитие по проекта „Духовни маршрути в Пловдив 2023“.
На 10.06.2023 г., събота, в 10:30 ч. със сборен пункт площад „Съединение“, пловдивчани и гости на града ще могат да се включат в маршрут, посветен на Ранното християнство във Филипопол.
Водач ще е Мая Мартинова-Кютова, археолог, проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.
Проектът „Духовни маршрути в Пловдив 2023“е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.
Филипопол е голям градски център в римската провинция Тракия. Още в езическите времена започва проникване на християнската религия сред населението. През ІV в. сл. Хр. градът е столица на провинция Тракия и седалище на епископска катедра. Посетил ли е апостол Павел Филипопол? Кои са най-ранните мъченици за вярата? На тези въпроси ще отговори археологът Мая Мартинова-Кютова. Ще бъдат изяснени характерните особености на градоустройството на Филипопол през раннохристиянската епоха – култови сгради – базилики и мартириум, особености на обществената архитектура, къде се е провел Филипополския контрасъбор през 343 г.

В Археологическия музей участниците ще бъдат запознати с един изключителен паметник на раннохристиянската култура – Гробница със стенописи, където са изобразени християнски символи и евангелски сцени – възкресението на Лазар и изцелението на паралитика.

2,666 total views, no views today