Начало Актуално „Духовни маршрути в Пловдив 2023“ продължават с ново издание и още по-интересна програма

„Духовни маршрути в Пловдив 2023“ продължават с ново издание и още по-интересна програма

Marshruti_2023_June_Plakat

25.05.2023

Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на поредното издание на „Духовни маршрути в Пловдив 2023“, които ще се проведат на два етапа – през юни и през септември-октомври.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2023 година.

Вижте графика за провеждане на първите „Духовни маршрути в Пловдив“ през месец юни 2023 г.

 

Маршрут: Пловдивският модел на толерантно съществуване на различните етнически и религиозни общности

03.06.2023 г., събота, 10:30 ч.

Сборен пункт: Паметник на спасението на пловдивските евреи на площад „Цар Калоян“ при Дома на младоженците

 

Водач: д-р Стефан Шивачев, историк

Историк, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти.

Паметник на спасението на пловдивските евреи „ Еврейското училище на бул. „Руски“ № 14 и еврейската синагога „ сградата „Шалом“ „ Евангелската съборна църква „ Джумая джамия „ катедралният храм „Св. Богородица“ „ арменската църква „Сурп Кеворк“

От времето на Античността Пловдив се развива като един от световните имперски градове с население от различни етноси, всеки със своите религиозните култове и вярвания. Към местното тракийско население се добавя гръцки етнически елемент, а през Средновековието – българи, арменци и еретици от източните провинции на Византия. След османското завоевание превес взема турското мюсюлманско население, а след ХVІ век пристигат и сефарадските евреи прогонени от Испания. През ХІХ–ХХ век градът е пристан за прогонените от Турция арменци, а значима роля играе и колонията на европейците. Всички те намират място в стопанския и обществен живот на града и оставят неизлечима следа в неговата история. Маршрутът проследява създаването през столетията на този модел на съществуване, главните етнически и религиозни общности и тяхното храмово и културно-историческо наследство.

 

Маршрут: Ранното християнство във Филипопол

10.06.2023 г., събота, 10:30 ч.

Сборен пункт: площад „Съединение“

 

Водач: Мая Мартинова-Кютова, археолог

Мая Мартинова-Кютова е проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.

Филипопол е голям градски център в римската провинция Тракия. Още в езическите времена започва проникване на християнската религия сред населението. През ІV в. сл. Хр. градът е столица на провинция Тракия и седалище на епископска катедра. Посетил ли е апостол Павел Филипопол? Кои са най-ранните мъченици за вярата? На тези въпроси ще отговори археологът Мая Мартинова-Кютова. Ще бъдат изяснени характерните особености на градоустройството на Филипопол през раннохристиянската епоха – култови сгради – базилики и мартириум, особености на обществената архитектура, къде се е провел Филипополския контрасъбор през 343 г.

В Археологическия музей участниците ще бъдат запознати с един изключителен паметник на раннохристиянската култура – Гробница със стенописи, където са изобразени християнски символи и евангелски сцени – възкресението на Лазар и изцелението на паралитика.

 

Маршрут: Античният театър на Филипопол

17.06.2023 г., събота, 10:00 ч.

Сборен пункт: Античен театър, горния вход до АМТИИ

 

Водач: Мая Мартинова-Кютова, археолог

Мая Мартинова-Кютова е проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.

Античният театър е един от най-забележителните и интересни паметници на културно-историческото наследство на Пловдив. Ще бъдат дискутирани темите – кога и как е открит театърът, история на проучването и архитектурни особености на античната сграда. Кой е Тит Флавий Котис, за когото е издигната статуя? Какви важни моменти от историята на Филипопол разкриват откритите епиграфски паметници. За какво е служил Античният театър – за театрални представления или административна сграда, в която заседава Койнон Тракон – събранието на тракийските градове. Провеждали ли са се гладиаторски борби на сцената му? Какви тайни крият подземните помещения под сцената.

Маршрут: Духовният елит на Пловдив по време на Българското възраждане

24.06.2023 г., събота, 10:30 ч.

Сборен пункт: Седмият хълм

 

Водач: д-р Стефан Шивачев, историк

Историк, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти.

ХІХ век е времето на втория след Античността връх в историческото развитие на Пловдив, когато се възражда изчезналият за векове български етнически елемент.

Това е времето на сблъсъка на утвърдената през предните векове гръцка православна общност и съзряващата с бързи темпове българска партия. Този разказ ще бъде изграден през призмата на живота и делото на представителите на фамилията на Големите и Малките Чалъковци и сградите на тяхната, както и на други български фамилии, които днес са сърцевината на историческото и архитектурно наследство в Старинен Пловдив. Разказът за тези исторически събития ще бъде илюстриран със знаковите със своята история и архитектура къщи в Стария град.

 

За информация:
www.facebook.com/marshruti.plovdiv

Тел. 032 600 943, 0888 579139

2,941 total views, no views today