Начало Младежки дейности Държава на децата – Сдружение „Серендипити“

Държава на децата – Сдружение „Серендипити“

Първото Тайно заседание на Задругата на децата в Пловдив се състоя на „Място за размисъл и вдъхновение Серендипити“ – площадката над „Конюшните на царя“ на 16 август. Беседата бе част от програмата „Размисъл и вдъхновение – Серендипити“ за структуриране основите на „Държава на децата“ – своеобразно поставяне на основите на детското управление.

Специален гост на събитието бе г-н Петър Зехтински – зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“ на Община Пловдив, който приветства децата и ги поздрави за участието им в инициативата. „За мен е чест да присъствам на „Тайното заседание на Задругата на децата в Пловдив. Благодаря, че се включихте в основаването на „Държава на децата” и ви пожелавам здраве, весели игри, забавления, нови усещания и познания“, заяви Петър Зехтински и пожела на всички малчугани успешна и ползотворна работа по време на предстоящата им сесия.

Помощник в работата на малчуганите бе книгата на Януш Корчак „Крал Матиуш Първи”, писателите Петя Кокудева и Александър Секулов, както и специалисти от Сдружението „Серендипити 2014″.

В рамките на заседанието участниците успяха да покажат на всички присъстващи възрастни и специалисти, че във взимането на „управленски“ решения по важни въпроси не е важно да се изпълняват прищявки, а да бъдат уловени различните потребности. Децата успяха да отворят очите на всички присъстващи за това, че в основата на всичко човешко стои едно нещо, а именно, че всички хора са едно цяло. Заседателите припомниха и сентенцията на Януш Корчак, че „В сто еднакви дрешки, туптят сто различни сърца!“ като показаха, че тези различни сърца, мечти, чувства и емоции, могат да създадат нещо прекрасно. Също така те успяха ясно да докажат, че и децата са хора и трябва да бъдат чути, когато отправят желания.

Събитието бе част от изпълнението на програма „От децата на Пловдив“, чиято следваща стъпка е даване на началото на творчески конкурс „Приказка за Пловдив – кандидат за столица в Държавата на децата“, който ще даде свобода на хиляди детски фантазии в изразяването на представата им за мечтания град.

Творческото събитие Първото Тайно заседание на Задругата на децата в Пловдив бе инициатива на Сдружение „Серендипити-2014“ за привличане на децата като преки участници в управлението на тяхната среда, за осъзнаване на правата, задълженията и интересите им.

Инициативата се организира от Сдружение „Серендипити-2014“ и се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Полски Институт, гр. София, г-н Александър Секулов, Комплекс за социални услуги за деца и семейства, фирма „Сибота“ ЕООД.

 

8,231 total views, no views today