Начало Събития Европейската нощ на музеите и галериите Пловдив, 18 май 2013г.

Европейската нощ на музеите и галериите Пловдив, 18 май 2013г.

На 18 май в Пловдив за първи път се организира отбелязването на Европейската нощ на музеите с участието и на12 частни галерии.Събитието е част от културния календар на Община Пловдив, подкрепено е от Общинска фондация „Пловдив- 2019” и се вписва в поредицата събития, насочени към кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г.

В тази пловдивска Европейска нощ участват със свои експозиции всички регионални музеи: Археологически, Градска художествена галерия / с музейните си сбирки „Постоянна експозиция”, „Икони” и Зали за временни експозиции/, Етнографски, Исторически / с експозициите си: „Съединението на България от 1885г.”, „Българско Възраждане” и Музеен център за съвременна история/, Природонаучен.

Участващите в тази Европейска нощ на музеите 12 пловдивски галерии са онези, които имат дългогодишна и утвърдена практика като културни институти и представят част от съвременното българско изкуство: Арт галерия-музей „Филипополис”, „Аспект”, „Волар”, „Възраждане”,Дружество на пловдивските художници, „Дяков”, „Жорж Папазов”, Културен център „Тракарт”, „Резонанс”, „Ромфея”, Център за съвременно изкуство „Баня Старинна”, „Червеното пони”.

Организаторите и участниците се придържат към първоначалната идея на тази нощ от 1997г. в Берлин- в интимната и мистична атмосфера на нощта да бъдат привлечени към изкуството не само хора с трайни интереси в тази посока, но и такива, които никога не са влизали в музей или галерия.

Заповядайте на 18-ти май 2013-та година от 19.00 до 24.00 часа на Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив!

6,248 total views, no views today