Начало Култура Екип към Фондация „Балканско наследство“ обследва 100 паметника на монументалното фасадно изкуство в България

Екип към Фондация „Балканско наследство“ обследва 100 паметника на монументалното фасадно изкуство в България

Община Пловдив е партньор по проекта, а доц. д-р Елена Кантарева-Дечева е част от екипа

Специалисти от екипа към Фондация „Балканско наследство“ обследваха 100 паметника на монументалното фасадно изкуство – сграфито, мозайка, керамопластика, металопластика и др., създадени след 1960 година, в градовете Бургас, Велико Търново, Пловдив и София.

Дейността е част от изпълнението на проект: „Новото наследство. Подходи за опазване и комуникация и опазване на съвременното фасадно монументално изкуство в България“, финансиран от Национален фонд „Култура“, по който община Пловдив е партньор. Градът под тепетата ще е сред първите у нас, който ще има програма за опазване на монументалното изкуство, благодарение на проекта на фондация „Балканско наследство“, в партньорство с Община Пловдив.

В периода от 25 февруари до 5 март 2023г. доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – консерватор на мозайките в Епископската базилика на Филипопол и д-р Алесандро Лугари – консерватор в археологически парк „Колизеум“, Италия, заедно с професионалния фотограф Антон Чалъков и д-р Ангела Пенчева-проектен координатор и програмен директор към Фондация „Българско наследство“, в сътрудничество с представители на местните администрации и институции в четирите града, заснеха и описаха състоянието на съхраненост на обектите на територията на всяка от четирите общини.

Събраната информация ще послужи за изготвяне на оценки и предписания за бъдещото им опазване. Тя ще бъде интегрирана и в базата данни на онлайн регистър за стенното монументално изкуство в България, който ще бъде създаден по проекта до есента на 2023 година като ключов инструмент за подпомагане на местните власти при изпълнение на политиките за култура, опазване и утилизация на монументалното изкуство в градска среда.

Проектът „Новото наследство. Подходи за опазване и комуникация на съвременното фасадно монументално изкуство в България“ стартира през декември с международна конференция на тема „Проблемът „Новото наследство”. Актуално състояние и перспективи за развитие“. Събитието се проведе в София, а фокусът на анализите и дискусиите се базира върху правните и консервационно-реставрационните проблеми за опазването на фасадно-монументалното изкуство (ФМИ) и върху неговата социална и естетическа значимост в контекста на световното изкуство и местните специфики.

Проектът предлага насоки за опазване и управление на един правно недобре защитен сегмент на културното наследство в България – фасадното монументално изкуство, създадено през последните 70 години. Започвайки от четири големи български общини- Бургас, Велико Търново, Пловдив и София, проектът насърчава дебата за значимостта, опазването и управлението на това наследство, като допринесе за това с дигитализация, оценки и анализи, нови културни политики, комуникация и други, развивайки нови партньорства.

Снимки: Антон Чалъков
Project “The New Heritage" Project “The New Heritage" Project “The New Heritage" Project “The New Heritage" Project “The New Heritage" Project “The New Heritage" Project “The New Heritage" Project “The New Heritage" Project “The New Heritage" Project “The New Heritage"

2,308 total views, no views today