Начало Култура Експерти от страната обсъждат проблемите и бъдещето на занаятите на двудневна конференция в Пловдив

Експерти от страната обсъждат проблемите и бъдещето на занаятите на двудневна конференция в Пловдив

Двудневна конференция с крагла маса „Занаятите – наследство и бъдеще“ бе открита вчера в Дома на културата „Борис Христов“. В нея взеха участие Тони Симидчиева – председател на РЗК -Пловдив и бенефициент на проекта, проф. Мариела Модева – заместник-министър на туризма, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, партньор по проекта и домакин на събитието, Васка Бакларова – председател на УС на Съюз за стопанска инициатива, Д-р Ирена Тодорова – изп.директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство към UNESCO, Иван Влаев – председател на НЗК, Емил Василев – консултант на Занаятчийска камара Кобленц, Проф. Соня Милева-Божанова от СУ „Климент Охридски“, Амелия Гешева и други.

Кръглата маса откри Тони Симидчиева. Тя се реализира по проект „Занаятите – наследство и бъдеще“. Цел на срещата е да се поставят проблемите на занаятчийските организации, да се обсъдят и да се намерят начини за тяхното разрешаване. През последните 10 години РЗК-Пловдив реализира много наситена програма от събития с подкрепата на Община Пловдив. Организацията получи нови места за работа и изложби, което спомогна много за стабилизирането ѝ. С административната подкрепа от ресор „Култура“ на община Пловдив, камарата успя да спечели финансиране за дейности като укрепване на капацитета и популяризиране. Тони Симидчиева прочете и поздравителен адрес от еврокомисаря Мария Габриел.

Проф. Мариела Модева даде висока оценка на кръглата маса, която е първата по рода си. „Най-важното е проблемите да се обсъждат, за да могат да се решават. Конкретните възможности за взаимодействие са чрез промотиране на връзката между „Дестинация България“ и занаятчийството; чрез събитийния, фестивалния и творческия туризъм; чрез организациите за управление на туристическите райони; чрез участие на щандовете на МТ на туристическите изложения; чрез споразумения за сътрудничество и участие във междуведомствени работни групи за развитието на културния туризъм“, отбеляза проф. Модева, която изказа специални благодарности на Амелия Гешева за изключителната активност.

„Когато говорим за занаятите Пловдив е положителен пример, но това не се постига за ден. Това са резултати от процеси, които са стартирали преди години. „Занаятчийското училище“ е съвместен успех на Община Пловдив и РЗК. Важно е да споделим какво можем, за да вървим напред“, каза заместник- кметът Пламен Панов.

Васка Бакларова обърна внимание на факта, че Съюза за стопанска инициатива работи по проект за дигитализация на професиите и че занаятите са част от него. Тя отбеляза, че е изключително важно да се работи с младите хора, за да се гарантира приемствеността.

„Една от големите задачи на ЮНЕСКО е да превърнем всички млади хора в съзидатели на културното наследство. Занаятчийството е под ударите на всички социални, икономически, демографски кризи. Важно е нашето родно културно наследство да оцелее в този турболентен период и да се създадат условия познанията да се трансферират от едно поколение на друго. Трябва да подкрепяме най-видимата част от нематериалното културно наследство – занаятите“, отбеляза д-р Ирена Тодорова.

Иван Влаев след нея подчерта, че трябва да се дискутират трудностите при работа с професионалните училища, защото дейността на занаятчийските камари е разкъсана между Закона за занаятите, Търговския закон и Закона за образованието. Друг проблем, който е съществен за голям брой от регионалните сдружения е липсата на подкрепа от местната власт.

Емил Василев представи интересен анализ за развитието на законодателството в сферата на занаятчийството в следосвобожденска България, в периода 1944 – 1989 г. и действащите в момента закони.

Проф.Соня Милева-Божанова и Амелия Гешева представиха резултатите от проучване „Занаятите – между творческата икономика и опазването на културното наследство. Решения за бъдещето“. В това първо по рода си и мащабност проучване на художествените занаяти са участвали 55 общини, 18 РЗК и НЗК, 13 МИГ.

Програмата продължава и днес, когато участниците ще проведат дискусия, ще приемат официална обща декларация и ще разгледат Улицата на занаятите в Стария град.
ПРОГРАМА

20230425_113429 20230425_104843 20230425_100938 20230425_103715 20230425_101036

3,754 total views, no views today