Начало Актуално Емблематичният пловдивски хор „Детска китка“ заминава на концертно турне в Япония

Емблематичният пловдивски хор „Детска китка“ заминава на концертно турне в Япония

Детска китка

14.03.2024

Това е първото в 77-годишната история на Хора, пътуване извън пределите на Европа

Хор „Детска китка“ ще отпътува на концертно турне в Япония от 19 до 30 март 2024 г. в градовете Йонаго, Токородзава и Токио. 37-те момичета от 15 пловдивски училища ще имат възможност за първи път в 77-годишната история на хора да представят България и нейните певчески традиции извън пределите на европейския континент.

Планирани са поредица от концерти и участия (общо осем), които стартират в гр. Йонаго с официално посрещане от кмета на града, благотворителен концерт в църквата Сейнт Николас в подкрепа на засегнатите от земетресението в гр. Ишикава през януари 2024 г., концерт в дом за възрастни и участие в Международния младежки музикален фестивал на град Йонаго в Конгресния център Big Ship, съвместно с хора домакин Little Phoenix.

Концертите на „Детска китка“ ще продължат в гр. Токородзава, родния дом на анимационния герой Тоторо. Младите певици от хора ще представят специално подбрана програма от български фолклорни и детски авторски песни в току-що реновираната зала на културния дом Muse. В добавка на това ще изнесат концерт в парка Кокукоен и ще завършат с концерт в българското посолство в Токио на 28 март.

Момичетата от хора ще имат възможност да се потопят в японската култура като гостуват на семействата на двата хора домакини Little Phoenix и Feny, чиито хористи бяха приети през 2019 г. в домовете на пловдивските певици.

Концертното турне, което ще се проведе в разгара на цъфтежа на прочутите японски вишни, е част от творческите инициативи между фондациите Пловдив 2019 и EU Japan Fest и беше планувано за март 2020 г., но бе отлагано неколкократно заради пандемията от ковид.

Пътуването на хористките и екипа на хора се осъществява с финансова подкрепа на фондация „Пловдив 2019“, Община Пловдив, Холдинг КЦМ 2000 АД, дарения от родители, бивши хористи, приятели и почитатели на хора, пловдивски фирми.

Хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева, помощник – диригенти Джулия Узунова и Николина Кърмазлийска, пианист Соня Запрянова и главен диригент Златина Делирадева, провежда своите занимания към Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Пловдив. Хорът е една от най-разпознаваемите емблеми на българското детско хорово пеене. Понастоящем в него пеят и се обучават 120 деца от 28 пловдивски училища.

Линк към изпълнение на Хор „Детска китка“ на Хорова среща в Ямбол. 25.11.23 г.

https://www.youtube.com/watch?v=qyDOGiKZEzU

3,287 total views, no views today