Начало Пловдив днес Заместник-кметът Александър Държиковсе срещна с китайска делегация от побратимената провинция Хайнан

Заместник-кметът Александър Държиковсе срещна с китайска делегация от побратимената провинция Хайнан

delegacia_hainan_kitai_1

Китайска делегация, водена от г-н СЯО Дзие, председател на Асоциацията за приятелство с чужди страни от провинция Хайнан посети днес Община Пловдив за среща със заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков.

Визитата бе в следствие на подписаното на 19.10.2018 г.,Споразумение за установяване на побратимени отношения между Област Пловдив, Република България и провинция Хайнан, Китайска народна република. Председателят на китайската Асоциация за приятелство беше придружаван от г-н ДЗЪН Сяомин, заместник генерален директор на Службата по въпросите на външните работи на провинция Хайнан, г-н ДЗЯН  Чунфа, член на Съвета на Асоциацията за приятелство с чуждистрани, провинция Хайнан;г-н ХУАН Синфън, председател на Асоциацията за приятелство с чужди страни, град Уенчан, провинция Хайнан иг-жа УАН Мейхуей, сътрудник в Службата по въпросите на външните работи на провинция Хайнан.

В срещата в ДК „Борис Христов“ участваха още Кирил Велчев – изпълнителен директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Нина Димовска – директор на дирекция „Култура и културно наследство“ на Община Пловдив.

Заместник-кметът Александър Държиков разказа на гостите, които посещават Пловдив и България за първи път за историята, забележителностите, образователните структури и богатия културен календар на града, както и за дейностите, с които конкретно се занимава общинската администрация и ОФ „Пловдив 2019“ в сферата на културата, културното наследство и туризма.

Председателят г-н СЯО Дзие сподели, че е възхитен от древната ни история и култура и че се гордее, че провинция Хайнан е побратимена точно с Пловдив, тъй като намира много общи допирни точки между двете области.Китай е древна цивилизация, а дружбата между нашите два народа е с дългогодишни традиции , подчерта още г-нСЯО Дзие.

Провинция Хайнан е с население 9,4 милиона човека, разположена е на 3 млнкв.км. площ. Притежава 3 международни летища и 5 пристанища. Основният приоритет на местната политика е развитието на туризма. През изминалата година, провинцията е била посетена от 76 милиона туристи. В подкрепа на този приоритет се изгражда и съответната инфраструктура. Островът разполага отскоро с високоскоростен влак и магистрала, процесът ще продължи в изпълнение на стратегията за превръщане на района на Хайнанв Зона за свободна търговия. Промотират се основно търговията, морският туризъм и културата.

В провинцията живеят 56 етноса и малцинства. В резултат на това тяхната култура е акцент в туристическите атракции. Улиците, предлагащи вкусна храна и сувенири работят денонощно, а от скоро в провинцията функционира нов кино салон със сцена, на която се провеждат множество концерти. Там вече се е състоял и първият международен кинофестивал. Хайнан е известен и със своя панаир на земеделските продукти, Празника на местния етнос – 3 март и много други международни концертни, танцови и театрални прояви с международно участие.

Изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев разказа подробности за акцентите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата  и проектите в различните изкуства- кино, музика, театър, изобразително изкуство, визуални изкуства, танц и др., вкл. и за проекти, засягащи социални теми.

Гостите се запознаха подробно с програмата на Пловдив 2019 , както и с възможностите да се включат в нея с участници от Хайнан. Обсъдени бяха и конкретни общи идеи, за които ще бъдат предприети стъпки още в следващите дни, след завръщането на делегацията в Китай.

Китайските гости получиха и пакети с рекламни материали за Пловдив и ЕСК -2019.

Председателят г-н ДЗЪН Сяомин отправи покана към българските домакини, делегация, водена от Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев да посети Хайнан, заедно с културна програма.

delegacia_hainan_kitai_3 delegacia_hainan_kitai_4 delegacia_hainan_kitai_2

3,777 total views, no views today