Начало Пловдив днес Заместник-кметът Георги Титюков гостува на 100-годишнината на ветерана Таню Танев

Заместник-кметът Георги Титюков гостува на 100-годишнината на ветерана Таню Танев

100 godini9

Плакет от името на Община Пловдив и специални поздрави получи ветеранът от войната Таню Танев по случай своята 100-годишнина. Почетният знак беше връчен по време на тържествена церемония в Дом за възрастни хора „Свети Василий Велики” от заместник-кмета „Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков и директор дирекция „Социална политика” Веселина Ботева. Освен здраве те му пожелаха и несломим висок боен дух.

Вече 16 години Таню Танев живее в дома и за него, както и за всички обитатели, се полагат специални грижи. Не спира да се интересува от политика и всеки ден чете вестници. Сила му дава надеждата, а тайната на неговия дълъг животът от един век е генът и чашата с винце. По време на Втората световна война  е служил и защитавал България в Харманлийската част. Със скръб и ужас си спомня за бойните действия, за тежките препятствия и трудните преживявания, за загиналите бойни другари.

„Войната е страшно нещо”, казва Таню Танев и пожелава младите хора в страната да са честни, да не спират да са патриоти и да обичат България и българското знаме.

Родом от село Болярино, Пловдивско, той се занимава с тежък земеделски труд, но се пенсионира като строител.

По време на церемонията със специална заповед за големия принос към отбраната на страната във Втората световна война Министърът на отбраната му връчи грамота. Поздравителен адрес отправи командира на 68-ма бригада „Специални сили”  бригаден генерал Явор Матеев.  Столетникът получи още много поздрави и награди от Съюза на ветераните от войните в Пловдив област и от приятелите, свидетелстващи за огромното уважение и преклонение към подвига и все още непоклатим бодър дух и настроение на Таню Танев.

7,045 total views, no views today