Начало Пловдив днес Заместник-кметът Георги Титюков даде старт на Международна седмица на шахмата

Заместник-кметът Георги Титюков даде старт на Международна седмица на шахмата

shahmaten turnir (5)

Международна седмица на шахмата стартира от днес  до 9-и юли в Пловдив. Официално началото беше дадено от заместник-кмета Георги Титюков, който направи първия ход на Е4. Надпреварата се организира за втора поредна година от клуб Chess bomb. Общо 40 са записалите се участници на възраст от 6 до 80 години, като освен от България, състезатели има от Турция и Русия.

„Надявам се сред Вас да са следващите Веселин Топалов или Антоанета Стефанова и да имате тяхната успешна кариера“, обърна се Георги Титюков към присъстващите, много от които бяха деца. Той припомни, че турнирът е част от програмата „Пловдив за младите“, финансиран от Община Пловдив и изрази надежда той да се превърне в традиционен с още повече участници.

Организаторите от Chess bomb са приготвили и много изненади за любителите на шахмата. В петък – 7-и юли е денят на световната шампионка Антоанета Стефанова, която в 14.00 часа ще даде сеанс на едновременна игра с 20 играчи на 20 различни дъски. След сеанса ще бъде представен филм за успехите на световно известната гросмайсторка и всички фенове ще могат да поговорят и да се снимат с нея. Гост на турнира ще бъде и международният гросмайстор Иван Чепаринов. В рамките на турнира ще се организира и школа, която ще се води от гл. ас. д-р Радислав Атанасов от НСА.

През тази седмица ще се проведат общо два турнира с общ награден фонд 3000 лв. Турнир А (класически шахмат) ще се проведе от 3-ти до 8-и юли на класическа контрола, за състезатели с международно ело < 2200. Турнир Б (по ускорен шахмат), който е без ограничения в елото, ще се проведе на 8-и и 9-и юли (събота и неделя) и ще се играе на контрола 10 минути + 5 секунди добавка на всеки ход. Турнирите ще се излъчват на живо от ChessBomb Live Chess.

7,267 total views, no views today