Начало Пловдив днес Заместник-кметът Георги Титюков: Подкрепяме социалното предприемачество

Заместник-кметът Георги Титюков: Подкрепяме социалното предприемачество

PANAIR_COSIALNO_PREDPRIEMACHESTVO1

Пети европейски панаир на предприятия и кооперации по социална икономика се откри днес. Официални гости бяха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, заместник-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков, почетния консул на Русия Георги Гергов и представители на европейски институции.

„Община Пловдив е една от най-социалните общини със своите 50 услуги, като се стремим непрекъснато да ги разширяваме.Само за последните 4 години Община Пловдив е водеща организация в изпълнението на редица социални проекти на стойност 16 милиона лева”, заяви Георги Титюков.

Той посочи като добър пример за социално предприемачество реализираните с помощта на дарители иновативни идеи в Комплекса за социални услуги „Свети Георги” – обучителен и рехабилитационен център за младежи с увреждания и единствен в България, който е успешно реформиран и ефективно използва добрата си материална база, а именно – голф игрище, социална оранжерия, шивашко ателие и социално предприятие.

Според министър Ивайло Калфин социалната политика и предприемачеството са в центъра на политика на българското правителство. МТСП поддържа висок интерес към хората с увреждания и тяхната социална интеграция и социализация. Една от последните стъпки в тази насока е приемането на план за действие 2016. Ивайло Калфин посочи, че социалното предприемачество заема все по-стабилно място в икономиката, но твърде малка част от БВП и е по-малко от 1 %.

Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив определи панаира като уникален по своя характер, тъй като съчетава в себе си бизнес и социални елементи, подкрепя хората с увреждания, но и генерира идеи за промяна на икономиката.

Над 100 предприятия от 16 държави са участниците в тазгодишното издание, което ще продължи до 3 април.

12,440 total views, no views today