Начало Актуално Заместник-кметът Пламен Панов и Н.Пр. Текла Харангозо – Посланик на Унгария откриха изложба на авангардиста Мартон Ромвари в къща Стамболян

Заместник-кметът Пламен Панов и Н.Пр. Текла Харангозо – Посланик на Унгария откриха изложба на авангардиста Мартон Ромвари в къща Стамболян

1 (1) 2 (1)

Вчера в уютната обстановка на двора на къщата на Верен Стамболян (и постоянна експозиция на Димитър Киров) в Стария град се състоя официалното откриване на изложбата на унгарския авангарден художник и популярен резидентен артист Мартон Ромвари.

Експозицията, която носи името „Светещи сфери“ се реализира, благодарение на Посолството на Унгария в София и Унгарски културен институт в София.  Изложбата откриха Н. Пр. г-жа Текла Харангозо – Посланик на Унгария в София, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив и г-жа Сандра Мишкеди – директор на Унгарски културен институт.

Нейно Превъзходителство г-жа Харангозо благодари специално на община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ за чудесното, дългогодишно партньорство, както и за възможността изложбата на Мартон Ромвари да бъде представена в прекрасната обстановка на красивата къща Стамболян. На чудесен български, посланичката представи информация за автора и неговите творчески постижения, като припомни и други събития, реализирани в сътрудничество с Пловдив през последните години. Специален момент в тези отношения е и сътрудничеството по линия на Европейска столица на културата 2019. Тя пожела успех и на град  Веспрем в Унгария, който ще е столица на културата през 2023 г.

Заместник-кметът Пламен Панов също благодари на Посолството и на Унгарския културен институт за ползотворното сътрудничество, за подкрепата по време на титлата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и за приятелството. Той още веднъж акцентира на ролята на изкуството и културата – доказано най-добрата и  ефективна дипломация. Пламен Панов запозна накратко Нейно Превъзходителство с  възможностите, които дава Културния календар на община Пловдив за международно сътрудничество, както и със съвсем новата, пилотна Резидентна програма. Той сподели и идеята си, талантливият авангардист Мартон Ромвари  да бъде поканен за участник през следващата година. Целта на резидентната програма е именно в това да бъдат създадени условия за творчески обмен между гостуващите творци и местната артистична общност, да се реализират иновативни идеи в съвременните тенденции на визуалните и дигиталните изкуства с фокус ключови обекти от богатото недвижимо културно наследство на Пловдив. И не на последно място – да излъчи художествен продукт, съвместим с имиджа на града като място за култура и туризъм., който да остане, заедно с безценната възможност за обмен на артисти, партньори и ноу-хау.

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ изненада гостите с подаръчни торби със сувенири с бранда „Епископска базилика на Филипопол“ – най-новото съкровище на Пловдив. Унгарските гости подариха на домакините по бутилка от популярното унгарско вино Токай. То е най-известното унгарско вино, създадено в североизточната част на страната и допринесло популярност на сладките вина от Унгария. Токайското вино е обичано от много исторически личности, след които Бетовен, Луи XIV, Петър I. Това вино в Унгария е толкова добре известно, че дори се споменава в химна.

 

Изложбата „Светещи сфери” в Къщата на Верен Стамболян може да бъде видяна до 07.07.2021 г. Вход свободен!

2,237 total views, no views today