Начало Актуално Зам.-кметът Тодор Чонов представи на форум проектите за подобряване на мобилността и инфраструктурата в Пловдив

Зам.-кметът Тодор Чонов представи на форум проектите за подобряване на мобилността и инфраструктурата в Пловдив

Тодор Чонов 1 Тодор Чонов 2

Ресорният зам.-кмет Тодор Чонов представи вчера транспортните решения за преодоляване проблемите със задръстванията в Пловдив на Форум за градска инфраструктура и мобилност 2021.

Акцент във форума бяха добрите практики за развитие на градската инфраструктура и подобряване на мобилността в населените места. Участие взеха вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, председателят на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов, вoдeщи eĸcпepти oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия и др.

„Като всеки голям и развиващ се град, Пловдив има проблеми с пренаселването, увеличаващият се трафик и презастрояването. Възниква все по-остра нужда от нови инвестиции в пътната и обществена инфраструктура“, заяви зам.-кметът по транспорт на Община Пловдив Тодор Чонов. Той допълни, че като център на най-бързо развиващата се индустриална зона в България, Пловдив ще  продължи да се разраства, защото качеството на живот е над средноевропейското.

В рамките на форума зам.-кметът Чонов запозна участниците с целите на Община Пловдив за модернизацията на транспортната система в града.

„Нашата амбиция е да създадем общинско търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да осъществява продажбата на билети и карти. Приоритет за нас е и закупуването на екологични автобуси, които да обслужват две линии към училищните и университетски кампуси – близо 10000 пътника“, коментира Тодор Чонов.

Той допълни, че Пловдив разполага с близо 60 км. свързана веломрежа, като стремежът на общината е да започне да предлага услуги за предоставяне на велосипеди под наем.

„С цел облекчаване на трафика направихме оптимизация на режимите на работа на 115 светофарни уредби. Изградихме и система за видеонаблюдение, която обхваща 24 кръстовища“, заяви Чонов.

Ресорният зам.- кмет коментира още и решенията за модернизация на паркирането в града, сред които са въвеждането на нови методи за плащане, въвеждане на еднопосочност на движение, където е нужно, подготовка за изграждане на Зелена зона.

На форума бяха представени и най-големите инфраструктурни проекти, които предстоят да се реализират в Община Пловдив.

По думите на Тодор Чонов с най-висок приоритет са пътните проекти: “Югоизточна тангента на Околовръстен път”, “Подлез „Модър-Царевец“, “Нов мост над р. Марица”, “Пробив Водна палата“, “Реконструкция на ул. „Даме Груев“, “Пробив под Централна гара”, изграждането на ново съоръжение на пътна връзка “Бетонен мост”.

„Ако посочените проекти бъдат осъществени се надяваме значително да се подобри свързаността между районите и съседните общини, да се намали задръстването, да се подобри чистотата на въздуха, както и качеството на живот“, подчерта Чонов.

Допълнителна информация:

Форумът за градска инфраструктура и мобилност 2021 се организира от Градът Медия Груп със стратегическото партньорство на Европейска Инвестиционна Банка и предоставя преглед на тенденциите, приоритетите и добрите практики за развитието на градската инфраструктура и подобряване на мобилността в населените места. Участие взимат вoдeщи eĸcпepти oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия, дъpжaвнa aдминиcтpaция и общини, финансови opгaнизaции, тexнoлoгични и ĸoнcyлтaнтcĸи ĸoмпaнии.

2,773 total views, no views today