Начало Пловдив днес Започват реконструкциите на детски градини и училища по фонд „Козлодуй”

Започват реконструкциите на детски градини и училища по фонд „Козлодуй”

В ЦДГ „Кремена” в район „Тракия” кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на спечеления от общината проект по Международен фонд „Козлодуй”.

 Това е един от най-значимите и социално насочени проекти от началото на мандата. Смело мога да твърдя, че през последните 10-15 години толкова мащабен проект, насочен към децата, не е имало, коментира инж. Тотев.

Мерките за енергийна ефективност на стойност 10 млн. лв. са разпределени в 5 лота и обхващат 28 обекта – 24 детски градини и ясли и 4 училища.

 Особено радостно е, че при провеждане на процедурите бяха реализирани икономии за близо 1,5 млн. лв., което дава възможност на общината да обяви нов шести лот за саниране на още пет детски заведения. Така реконструираните по „Козлодуй” сгради ще нараснат на 33, което е рекорден брой обекти по една програма, подчерта кметът.

 Мерките за енергийна ефективност са конкретни за всяко от детските заведения. Включени са хидроизолация и топлоизолация на покривните пространства, външна изолация, подмяна на отоплението с течни горива с ТЕЦ и газ. Нововъведение на много от обектите е и монтажът на допълнителни соларни инсталации за подгряване на вода, което ще доведе до допълнтелни икономии.

 В ДЦГ „Кремена” в момента се обновява и кухненският блок със средства от  Специализирания общински фонд. Подобни ремонти се извършват и в други градини, което налага временното им затваряне. Дейностите по фонд „Козлодуй” могат да вървят успоредно с учебния процес. Срокът за изпълнение е от 40 до 60 дни.

5,991 total views, no views today