Начало Пловдив днес Започва проект „Общностен център за деца и семейства – Пловдив“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“

Започва проект „Общностен център за деца и семейства – Пловдив“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“

obshnosten centar

“Община Пловдив стартира проект „Общностен център за деца и семейства – Пловдив“”, съобщи заместник-кметът Георги Титюков. Срокът за изпълнение е от 26.07.2016 г.

26.09.2018 г., а стойността  му е 708 483.84 лева, от които 602 211.26 лева са от европейско 106 272.58 лева национално съфинансиране. „ОБЩНОСТЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА-ПЛОВДИВ” ” по ОПРЧР 2014-2020Г., приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”, процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие” е проект, който цели да се предоставят услуги за минимум 850 деца в ранна детска възраст от 0 до 7 години и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции.

В проекта ще бъдат включени деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители. Чрез подобряване на готовността на децата за включване в образователната система и подкрепата за формиране на родителски умения сред уязвимите групи родители, се цели да се ограничи и предаването на бедността между поколенията.

Специалисти като логопеди, рехабилитатори, педиатри, медиатори, социални работници, психолози, медицинска сестра, гинеколог, юрист, лекар по дентална медицина, педагог ще осигуряват: Ранна интервенция на уврежданията; Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания; Семейно консултиране и подкрепа; Подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията; Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище;

„Услугата ранна интервенция на уврежданията е с цел предотвратяване на изоставянето и/или институционализирането на деца с увреждания и изграждане на специални умения за отглеждане на децата с увреждания и подкрепа на семействата им“, обясни ръководител проект Веселина Ботева. Тя обясни, че идеята е ранната интервенция да започне още на ниво родилен дом, тъй като е известно, че родителите на повечето деца с увреждания вземат решение да ги настанят в специализирана институция още там.

Услугата по ранна интервенция на уврежданията ще спомогне за преодоляване на несигурността на майката/родителите в полагане на специфични грижи за детето с увреждания. Тази услуга ще подпомогне родителите да се приспособят към своето бебе/дете с увреждане, да полагат необходимите грижи за бебето/детето с увреждане и да не го настаняват в специализирана институция или изоставят.

Проектът „Общностен център за деца и семейства“ предвижда и услугата „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания” на деца с увреждания и техните родители за успешна интеграция в първи клас или такива подлежащи на записване в първи клас в масовото училище. Те ще получат помощ за усвояване на знанията и уменията, необходими за първи клас.

Дейностите ще се изпълняват от специален педагог, като при необходимост детето ще се насочва към Центъра, за консултиране с други специалисти -  психолог, логопед и други.

Предвижда се в Общностният център да се осъществява и семейно консултиране и подкрепа на родителите и децата, включително семейно планиране и индивидуална работа. Целта е подкрепа на семействата на деца до 7 години в грижата за децата, справяне със семейни проблеми, създаване и развитие на умения и ресурси за пълноценно социално включване и реализация.

Услугите са разделени в три групи с оглед възрастта на целевите групи деца – 1. Семейно консултиране и подкрепа на родители на бебета и деца до 3 годишна възраст; 2. Семейно консултиране и подкрепа на родители на деца от 3до 7 г.; 3. Бъдещи родители

Специалистите в Общностния център ще осигуряват и здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията чрез регулярно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на децата от 0 до 7 г. за превенция на детската заболеваемост, смъртност, неполагане на достатъчна грижа в семейството и други рискове в ранна детска възраст.

Ще бъде осигурена и допълнителна педагогическа подготовка, която цели създаване на летни групи/училища, което ще допринесе за увеличаване на готовността на децата от уязвими семейства от затворени общности и деца с увреждания и мотивацията им за равен старт с техните връстници при постъпването им в първи клас. Дейността ще спомогне за социализацията на децата от уязвимите групи в условията на плавен и приемствен преход за училище.

15,366 total views, no views today