Начало Събития Започва първото по рода си 3D БЕЗПЛАТНО кино на открито в Пловдив

Започва първото по рода си 3D БЕЗПЛАТНО кино на открито в Пловдив

От 5 до 7 юли 2017 г. на площад „Централен“ в град Пловдив ще се проведе първото по рода си безплатно кино събитие, включващо прожекцията на 3D филми за всички жители и гости на града. Филмите ще се излъчват всяка вечер от 21:30 ч. на площада пред паметника на Гюро Михайлов на най-големия екран за прожекции на открито в страната.

Представянето на проекта, който се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар за 2017 година бе направено днес на специална пресконференция в Дома на културата „Борис Христов“ от организаторите – фирма „ А Плюс Филмс“ ЕООД.  Братята  Христо и Янаки Дерменджиеви от  „А Плюс Филмс“  са разпространители на филми на кино, DVD, Blu-ray, VOD и телевизия, в чийто каталог през последните години са едни от най-успешните български филми: „Мисия Лондон“, „Тилт“, „Кецове“, „Съдилището“, „Каръци“ и много други.

„Благодарим на община Пловдив за подкрепата. Осъществяването на кинопрожекция на открито не е лесно занимание, но техниката, с която разполагаме е на световно ниво. Използва се в най-добрите киносалони по света и се надяваме, че тази инициатива ще има своето продължение в бъдеще“ каза по време на пресконференцията  Христо Дерменджиев.

В програмата са включени две вечери с прожекции на 3D филми, подходящи за цялото семейство и озвучени на български език, а третата вечер публиката ще има шанса да се наслади на българската номинация за наградата „Оскар“ – филма „Каръци“ на режисьора Ивайло Христов.

Картина от 80 квадратни метра, създадена от най-високия съвременен клас кино прожекционна техника, ще гарантира на зрителите незабравимо филмово преживяване, сравнимо по качество с това в най-модерните киносалони. „  За удобство на зрителите на площада пред огромния екран ще бъдат разположени 100 пейки. Всеки, който желае да си осигури персонален комфорт, може да си донесе сгъваем стол, рибарско столче или друго приспособление за сядане“ разказа  Янаки Дерменджиев като допълни, че пълния капацитет, който теренът позволява е 1500 места.

Още две важни уточнения направиха от фирма „ А Плюс Филмс“. Всички, които разполагат с очила за 3D кино, закупени при посещение на киносалон на закрито или съвместно с придобиването на някой от най-разпространените 3D телевизори, ще могат да се насладят на безплатните прожекции, използвайки тях. За останалите 3D очила ще се продават на мястото на събитието.  И още – гледането на триизмерна кино картина без подходящи за целта очила, освен че прави удоволствието от възприемането на филма невъзможно, може да доведе до главоболие, натоварване на очите и други нежелани ефекти за здравето.

„В последните години, благодарение на развитието на технологиите и възможността за производство на преносими кино екрани с големи размери, масовите прожекции на открито се превърнаха във феномен, без който културната програма на нито един град не е достатъчно пълна. Основите на този нов тип кино усещане бяха положени в САЩ, където и до днес филмовите събития на открито, осъществявани с аналогично техническо оборудване и предназначени за възможно най-широк кръг от публика се провеждат ежегодно. Подобни събития са Outdoor Cinema Food Fest в Калифорния, Oshkosh Fly-In theater в Уисконсин, Screen on the Green в Атланта и Sunset Cinema в Австралия. Постепенно безплатното кино под звездите превзе и централните градски части на големите европейски градове като Париж, Лондон и Амстердам… А от 5 юли тази година и центъра на древния Пловдив“ разказаха още братя Дерменджиеви.

Трите заглавия, които безплатното 3D кино на открито ще предложи тази година на пловдивчани, са подбрани специално с цел да бъдат подходящи и да предизвикат интереса на възможно повече зрители. Това са:

РАТЧЕТ И КЛАНК – озвучен на български език

Историята на двама невероятни герои, изправени срещу злия извънземен Дрек, който иска да разруши всяка планета в галактиката Солана. Когато двамата герои попадат на оръжие, способно наведнъж да взриви цяла планета, те се обединяват с колоритните Галактически рейнджъри и заедно с тях се впускат в приключението по спасяването на застрашената галактика. По своя път те откриват много неща за смелостта, приятелството и за това колко е важно да откриеш самия себе си.

ДОБРИЯТ ВЕЛИКАН – озвучен на български език

Една от най-обичаните приказни истории на Роалд Дал – Тhe BFG ( The Big Friendly Giant) или Голям Дружелюбен Великан (ГДВ) в българския превод на литературното произведение, е екранизирана от Стивън Спилбърг. The BFG е филм за необикновеното приятелство между добродушен Гигант и едно момиче в свят, изпълнен с магия и приключения!

КАРЪЦИ

Елена, Коко, Пацо и Гошо са много близки приятели живеещи в малък провинциален град в България, които се самоопределят като „каръци“. Коко е влюбен в Елена, а тя мечтае да стане певица и очаква с нетърпение наближаващия концерт на известна рок група в града. Събитието променя целия град като покрай него се раждат нови любовни истории, разочарования и сложни връзки. Филмът е носител на 3 награди от Москва – Голямата награда „Златен Св. Георгий“, на руската критика и на руските киноклубове, 4 награди от фестивала „Златна роза“ и наградата на публиката от фестивала „CinEast“ в Люксембург.

7,439 total views, no views today