Начало Актуално Започва 58-то издание на най-стария фестивал за камерна музика в Европа и най-дългогодишния фестивален форум в Пловдив

Започва 58-то издание на най-стария фестивал за камерна музика в Европа и най-дългогодишния фестивален форум в Пловдив

ICMF 2023

22.05.2023

58-то издание на Международния фестивал на камерната музика ще се проведе от 26 май до 16 юни 2023 г. За втори път организатор на най-стария фестивал за камерна музика в Европа е АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Това ярко събитие e носител на почетния знак за качество EFFE Label и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Календара на културните събития за 2023 година.

По традиция откриването ще бъде в Етнографски музей Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №2, на 26 май 2023 г. /петък/ от 19.30 ч. с прекрасната музика на Ил-Се Лий /виолончело/ и Джи-Еун Парк /пиано/, Република Южна Корея.

Международният фестивал на камерната музика е най-старият фестивал за камерна музика в Европа и най-дългогодишният фестивален форум в Пловдив, основан през 1964 г. Провежда се по традиция през месеците май и юни сред живописната атмосфера на един от най-емблематичните архитектурни паметници в Старинен Пловдив – Етнографския музей, а от миналата година и в АМТИИ и къща Верен Стамболян в Стария град.

Фестивалът е учреден от бележитите български музиканти проф. Владимир Аврамов, проф. Александър Нейнски, Добрин Петков и Марко Мешолам, с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив и Българска концертната дирекция – София.

Година след година форумът се утвърждава като знаково, всепризнато и исторически трайно културно събитие в Пловдив, като елитна музикална проява с ключово значение за културния живот на града, вписвайки в половинвековната си летопис имената на световноизвестни музиканти и камерни ансамбли. В рамките на многобройните фестивални издания са осъществени десетки премиери на музикални творби, чествания на композитори, диригенти, изпълнители и ансамбли.

Книжката с подробната програма на 

2,069 total views, no views today